Praha chce vydat dluhopisy za téměř pět miliard

Magistrát hlavního města Prahy

Magistrát hlavního města Prahy Zdroj: profimedia.cz

Pražská městská rada dnes schválila vypsání nové emise dluhopisů ve výši 200 milionů eur, přibližně 4,9 miliardy korun. Utržené finance mají podle primátora Bohuslava Svobody pokrýt dluh, který metropoli vznikl po povodních v roce 2003.

Splatnost dluhopisů by měla být nižší než deset let. Že by o dluhopisy nebyl mezi kupujícími zájem, si primátor Svoboda nepřipouští. „Praha má vysoký rating,“ sdělil serveru E15.cz. Vypsání emise nyní musí schválit zastupitelstvo hlavního města. Praha si v roce 2003 půjčila 170 milionů eur s úrokem 4,25 procenta. Splatnost skončí v březnu 2013.

:

Celková zadluženost metropole v letošním roce vystoupala na 31,4 miliardy korun. Částka se rozrostla o šestimiliardovou půjčku od Evropské investiční banky (EIB) na výstavbu prodloužení metra A do Motola. Úvěr si metropole brala z důvodu, že dosud nemá zajištěnou dotaci z EU, a nechce, aby se kvůli tomu výstavba zpomalila.

Praha si už dříve vyjednala podmínky úvěru od, který může dosáhnout až 11 miliard korun. Maximální doba splatnosti je 30 let od čerpání, peníze je možné začít splácet až šest let od čerpání. Úrok bude činit zhruba dvě procenta, předčasné splacení je možné po 18 letech.

Staré dluhy refinancoval vydáním komunálních dluhopisů za dvě miliardy korun v roce 2010 také například Liberec. Za chyby však vyfasoval od Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových pokutu 18 milionů korun.