Praha dostala od ÚOHS pokutu. Za nezákonné dělení tendru

Zásah policie na magistrátu

Zásah policie na magistrátu Zdroj: CTK

Pražský magistrát dostal pokutu 200 tisíc korun od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) za nezákonné dělení zakázky související s informačním systémem Proxio. Rozhodnutí zatím není pravomocné, magistrát se odvolal. Podle magistrátu padá vina na minulé vedení Prahy.

Magistrát implementaci systému podle předsedy ÚOHS Petra Rafaje rozdělil na šest menších tendrů. Podle ÚOHS je ale měl sloučit do jedné zakázky a postupovat transparentnějším způsobem.

„Tato zakázka byla realizovaná za éry primátora Pavla Béma (ODS) a je to jeden z dalších problémů, se kterými se musíme v současnosti vypořádávat,“ uvedla mluvčí magistrátu Petra Hrubá. Hodnota kontraktu překročila 30 milionů korun.

„Zadavatel tedy měl povinnost zadat veřejnou zakázku jako nadlimitní, a to v některém z odpovídajících druhů zadávacích řízení uvedených v zákoně,“ uvedl Rafaj.

Podle něj postup radnice mohl podstatně ovlivnit výběr nejvhodnějších nabídky. ÚOHS tvrdí, že pokud by Praha zakázku zveřejnila v informačním systému veřejných zakázek, mohla dostat nabídky od širšího okruhu zájemců.

Magistrát zakázky vypsal v letech 2008-2009. Problematický odbor IT pražského magistrátu začátkem letošního roku opustil ředitel Jan Teska. Na svou funkci rezignoval z osobních důvodů a kvůli sílícím politickým tlakům. Kolem stomilionových IT zakázek, uzavřených především za tehdejšího primátora Béma, se objevila řada nesrovnalostí.

Několik minulých a stávajících radních včetně primátora Tomáše Hudečka (TOP 09) čelí obžalobě v kauze opencard.