Praha opět bez soutěže prodlouží problematické smlouvy s Gordic

Zasedání pražských zastupitelů

Zasedání pražských zastupitelů Zdroj: CTK

Praha znovu bez soutěže prodlouží končící smlouvy na provoz ekonomického systému, který zajišťuje účetnictví magistrátu, radnic a stovek příspěvkových organizací. Půjde o zakázku za skoro 20 milionů korun, kterou magistrát v takzvaném jednacím řízení bez uveřejnění na rok zadá firmě Gordic. Vyplývá to z usnesení nekompletní rady. Rozhodnutí kritizuje klub Pirátů. Magistrát za takový postup v minulosti dostal pokutu.

Firma Gordic se jako výhradní správce stará o účetnictví Prahy od roku 1993. Rada se chtěla prodloužení smluv vyhnout tím, že by provoz ekonomického systému zajistila prostřednictvím městské firmy Operátor ICT. Plán, který v lednu na mimořádném jednání schválili radní, ale nevyšel. „Rada se po důkladném zvážení všech skutečností záměru vzdala. Důvodem byla především složitost jednání o trojstranné licenční smlouvě mezi Gordicem, městem a Operátorem,“ řekl mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Pražští politici několik let mluví o otevřené soutěži, ze které by měl vzejít nový správce účetnictví. Zastupitelstvo tendr schválilo v roce 2014. Podle Hofmana chce Praha v přípravě soutěže pokračovat. Už dnes je ale podle něj jasné, že se město neobejde bez dalšího prodloužení smluv s Gordic, a to mezi lety 2017 až 2019. Půjde o dobu, kdy bude zkoušen a zaváděn nový systém, který vzejde právě z otevření soutěže, řekl mluvčí.

Smlouvy na ekonomický systém, který tvoří páteř ekonomických agend a je klíčový pro tvorbu rozpočtů, město už v minulosti opakovaně a bez výběrového řízení prodloužilo. Naposledy to bylo loni za 130 milionů korun bez DPH. Praha přitom už dřív dostala za podobný postup pětimilionovou pokutu od antimonopolního úřadu. A loni za to dal úřad pokutu i ministerstvu práce a sociálních věcí.

Kritika Pirátů

Situaci kritizují Piráti. Rada podle nich nemá žádnou koncepci, jak řešit potíže v oblasti IT. „Bez výběrových řízení se zadávají desetimilionové zakázky pořád stejným firmám jako za Pavla Béma (bývalý primátor za ODS),“ uvedl předseda klubu strany Jakub Michálek. „Za rok a půl se primátorce Adrianě Krnáčové nepodařilo vyřešit účetní systém, problematice IT v radě nikdo nerozumí a rada vesele ignoruje doporučení odborné komise pro informatiku,“ doplnil.

Problematické IT systémy Prahu v minulosti stály stovky milionů korun. Kolik přesně tomu bylo u ekonomického systému, není nikdo schopen vyčíslit. Už dříve se mluvilo o více než miliardě korun, Gordic ale takovou částku odmítl.