Praha pojmenovala tunely Blanky, schválila název Trojský most

Pražský primátor Bohuslav Svoboda (vpravo) a generální ředitel společnosti Metrostav Pavel Pilát, poté co symbolicky naplnili vozík zeminou u příležitosti vytěžení posledního kubíku na stavbě tunelového komplexu Blanka. Slavnostní ukončení ražby se uskutečnilo 5. září v Praze. Na akci aktivisté z občanského sdružení Pražské fórum rozvinuli transparent s nápisem "Tunel lží" (v pozadí).

Pražský primátor Bohuslav Svoboda (vpravo) a generální ředitel společnosti Metrostav Pavel Pilát, poté co symbolicky naplnili vozík zeminou u příležitosti vytěžení posledního kubíku na stavbě tunelového komplexu Blanka. Slavnostní ukončení ražby se uskutečnilo 5. září v Praze. Na akci aktivisté z občanského sdružení Pražské fórum rozvinuli transparent s nápisem "Tunel lží" (v pozadí). Zdroj: ctk

Pražská rada dnes rozhodla o pojmenování tří tunelů, které jsou součástí budovaného tunelového komplexu Blanka. Radní zároveň schválili název mostu spojující Holešovice a Troju, pro který se už v průběhu stavby vžilo pojmenování Trojský most.

Potvrdila to mluvčí magistrátu Tereza Králová. Dříve se zvažovalo, že by mohl nést jméno podle prezidenta Václava Havla. Od této varianty ale Praha nakonec ustoupila.

Úsek tunelového komplexu, který začíná u Strahovského tunelu a vede pod Patočkovou ulicí až ke křižovatce Prašný most, se bude jmenovat Brusnický tunel podle potoka Brusnice, který místem protéká. Další část tunelu, která vede pod ulicí Milady Horákové, dostala název Dejvický tunel a poslední vedoucí pod Stromovkou pojmenovala rada jako Bubenečský tunel.

Rada dnes schválila také pojmenování několika ulic. Jedna z ulic v Praze 5 dostala jméno Kabátová podle loni zesnulé herečky Zity Kabátové. Nedaleko vrchu Cukrák, na kterém stojí televizní vysílač, se bude jedna z ulic jmenovat Pod Cukrákem. Své názvy dostaly i přivaděče na Trojský most.

: