Praha spouští úložiště dat pro „chytré“ projekty. Krnáčová: Chceme být nejlepší v Evropě

Adriana Krnáčová

Adriana Krnáčová Zdroj: Michael Tomeš, E15

Adriana Krnáčová
2
Fotogalerie

Hlavní město spustilo novou digitální platformu Golemio pro sbírání a následné analyzování dat. Nový systém vyvinutý společností Operátor ICT umožní data o chodu města koncentrovat na jedno místo. To má přispět k efektivnějšímu rozhodování magistrátu a městských organizací, stejně jako zjednodušit veřejnosti přístup k datům. Kromě údajů například o stavu hromadné dopravy je platforma schopna poskytnout informace také o obsazenosti parkovišť, kvalitě ovzduší či množství vytříděného odpadu. 

Na projekt dostal Operátor ICT od magistrátu na 18 měsíců celkem 25 milionů korun, hlavní město následně rozhodne o prodloužení spolupráce.

Podle vedení firmy se ale nepředpokládá, že podnik peníze utratí celé. Momentálně počítá, že utratí zhruba polovinu uvedené sumy. Z ní půjde přibližně 80 procent na mzdy. Přes dva miliony korun už vydal Operátor ICT na vývoj platformy.

Golemio je klíčovým projektem koncepce Smart Prague. Má zcela strategický význam, protože propojuje odlišné oblasti a je jakýmsi mozkem všech dalších inovačních projektů v našem hlavním městě. Už dnes Praha patří mezi lídry analýzy dat, nyní chceme být nejlepší v Evropě,” uvedla primátorka Adriana Krnáčová.

V současné době platforma obsahuje zhruba 30 datových sad, další mají postupně přibývat. Magistrát chce například připojit dataset od pražského Dopravního podniku. Dosud se pracuje jen s daty příměstské dopravy, z nichž lze zjistit například zpoždění jednotlivých spojů.

“Údaje získáváme ve spolupráci s řadou partnerů, jde zejména o městské firmy jako Institut plánování a rozvoje, ROPID či Technická správa komunikací. Rozvíjíme ale také spolupráci se soukromým sektorem, například s bikesharingovými či carsharingovými společnostmi,” uvedl generální ředitel společnosti Operátor ICT Michal Fišer. Podle něho je zásadní, aby se skrze data propojoval veřejný i soukromý sektor spolu s akademickou sférou.