Praha vyslyšela kritiky, kontroverzní květináče částečně přesune

Truhlíky na Praze 5 se po několika měsících, kdy zely prázdnotou, naplní hlínou

Truhlíky na Praze 5 se po několika měsících, kdy zely prázdnotou, naplní hlínou Zdroj: E15 Stepan Bruner

Praha 5 odstraní problematické květináče z míst, kde si na ně místní lidé stěžují. Zmizet by tak mohli například z Hořejšího nábřeží. Na jednání zastupitelstva to dnes oznámil radní Jaroslav Nedvěd (ČSSD). Nové umístění několikametrových květináčů bude radnice konzultovat s odborníky i veřejností.

Radnice začala s rozmisťováním obřích květináčů v ulicích Smíchova na začátku prázdnin, celkem by jich mělo být v ulicích městské části asi 245. Praha 5 plánuje do květináčů vysadit stromky a keře. Zeleň má zlepšit ovzduší v místech, kde jezdí hodně automobilů. Městská část na akci dostala 16 milionů korun z EU, dalších 1,5 milionu korun doplatí ze svého.

Proti květináčům se ale ozvali někteří místní obyvatelé, podle kterých květináče vytvářejí bariéry a omezují průchod. Zpochybňují i slibované účinky zeleně. Strana zelených kvůli tomu pořádala demonstraci, jiní lidé je napustili vodou a v horkých dnech se v nich koupali.

Přesunu květináčů podle radnice původně bránily přesné požadavky uvedené v žádosti o dotaci z EU. Praha 5 proto musela změnu projektu projednat se Státním fondem životního prostředí, který s přemístěním souhlasil.

„V pátek jsme obdrželi vyjádření, které nám umožní přesunout květníky na vhodnější místa tak, aby splnily účel snížení imisí a zároveň nepřekážely občanům i návštěvníkům Prahy 5. Městská část nepřijde o dotaci a obyvatelé se dočkají nové podoby projektu, než jaká vznikla za minulého vedení radnice,“ uvedl na zastupitelstvu Nedvěd. Náklady na přesun uhradí dodavatelská firma. Kromě toho budou květináče natřeny tmavší šedou barvou, která by prý měla v zástavbě lépe působit.