Prázdných úřednických míst ubudou jen stovky. I přesto se jedná o největší pokles za poslední roky

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO)

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) Zdroj: ČTK

Státní správa od ledna zeštíhlí přibližně o 860 míst, z nichž nejsou obsazeny asi dvě třetiny. Původní plán ministryně financí Aleny Schillerové (ANO) však počítal se zrušením 1300 prázdných úřednických postů. Vláda chce v redukci pokračovat, protože na tolik „černých duší“ nemá v návrhu rozpočtu na příští rok peníze.

Přestože záměr šéfky státní pokladny naplnil kabinet jen z poloviny, jde o největší škrt od roku 2015, kdy začal platit služební zákon. Řekl to náměstek ministra vnitra pro státní službu Josef Postránecký. „Většina rušených míst je řadových, změny se ale dotknou i některých vedoucích a náměstků,“ dodal.

Schillerová nadále počítá s tím, že napřesrok ušetří zánikem prázdných míst 3,4 miliardy korun. „Obecně je dobrá zpráva, že snižujeme počty úředníků, původní cíl byl ale ambicióznější. Budeme ho ještě v průběhu roku dotahovat,“ uvedl ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD), který už dříve žádal, aby byly nejprve provedeny personální audity.

Finance například navrhují škrtnout sto míst na vnitru v odboru azylové a migrační politiky. „Kdybych s tím souhlasil, odbor by přestal fungovat a plnit povinnosti, které má. Ve hře je i bezpečnost země,“ řekl před časem Hamáček.

Podle Postráneckého čekají největší změny ministerstvo spravedlnosti, kde ze čtyř náměstků zůstanou tři. Po jednom ubude i na zemědělství a na obraně. Naopak kvůli blížícímu se sčítání lidu posílí Český statistický úřad.

Třeba ministerstvo práce a sociálních věcí zruší na 120 míst, zemědělství zhruba sedm desítek a obrana pět desítek. „Využili jsme to k zefektivnění fungování našeho úřadu, spojujeme některé sekce, posilujeme sekci fondů EU,“ podotkla šéfka rezortu práce Michaela Maláčová (ČSSD). Počet státních zaměstnancůPočet státních zaměstnanců|E15

Podle údajů ministerstva financí bylo na začátku roku ze 453 tisíc míst ve veřejné sféře, z nichž asi polovina připadá na školství, neobsazeno 16 tisíc. To je o téměř 11,5 tisíce více než před dvěma lety, kdy bylo 437 tisíc státních zaměstnanců. „Černé duše“ přišly jen loni na šest miliard korun.

Podle služebního zákona smí vláda provádět větší personální změny jen k 1. lednu. Od roku 2015 počet míst na úřadech každoročně stoupal. Výrazné zásahy provedl loni v prosinci první jednobarevný kabinet Andreje Babiše (ANO), který neměl důvěru Poslanecké sněmovny. Sklidil za to kritiku opozice.