Praha chce nalákat více úředníků, nemuseli by platit za MHD

DPP

DPP Zdroj: DPP

Stejně jako firmy a úřady po celé zemi se i pražský magistrát potýká s nedostatkem zaměstnanců. Přesvědčit by však zájemce mohl nový benefit. Magistrát chce úředníky nalákat na jízdné v městské hromadné dopravě placené z fondu zaměstnavatele.

Návrh už schválila městská Rada, ve čtvrtek by se měl dokument dostat před zastupitelstvo Prahy. „Magistrát na rozdíl od mnoha ostatních zaměstnavatelů nejde cestou masivního nárůstu flotily služebních vozidel,“ vysvětluje mluvčí magistrátu Vít Hofman. Benefit má působit také jako motivace pro zájemce o práci na magistrátu.

Kromě ekonomické motivace přitom město doufá rovněž ve snížení ekologické zátěže. Doposud mohli zaměstnanci z fondu zaměstnavatele čerpat prostředky například na kulturu, vzdělávání, sport nebo zdravotní potřeby.

Hofman však připomíná, že se nejedná o hromadnou dopravu pro úředníky zdarma. Jedná se podle něj o běžný peněžní příjem, který podléhá zdanění a odvodům sociálního a zdravotního pojištění. V současnosti město ani neplánuje, že by rozpočet ve fondu o hodnotu ročních kuponů navyšovalo.

Jízdné v Praze v současnosti dospělého člověka vyjde na 3650 korun ročně. Senioři a studenti od října zaplatí za jeden rok 1280 korun.