Pražská ODS žádá škrty v rozpočtu a změny v dopravním podniku

Alexandra Udženija

Alexandra Udženija Zdroj: CTK

Pražská ODS v rámci vyjednávání o nové magistrátní koalici předala TOP 09, Trojkoalici (SZ, KDU-ČSL a STAN) a ČSSD seznam programových východisek. ODS požaduje například snížit běžné výdaje nebo změnu způsobu financování dopravního podniku (DPP). Podle TOP 09 jsou pro ně požadavky nekonfliktní, ČSSD i Trojkoalice uvedly, že dokument prostudují.

„My jsme všem říkali, že jim předložíme naše programové priority, které jsou pro nás nezbytně důležité. My jsme tak dnes učinili a ostatní kluby mají čas na to, aby si to zhodnotily, zda s námi chtějí pokračovat v jednání a zda se s tím mohou ztotožnit,“ řekla předsedkyně zastupitelského klubu ODS Alexandra Udženija. O konkrétních bodech s ostatními kluby ODS ještě nediskutovala. „Je třeba, aby si to pročetli a řekli si k tomu svůj názor nejen lidé ve vyjednávacích týmech, ale celé kluby,“ řekla Udženija.

ODS v dokumentu po potenciálních partnerech požaduje snížení běžných výdajů města a zároveň zvýšit objem financí pro městské části. V rámci fungování DPP chce také změnit způsob financování nebo snížit běžné výdaje podniku. Rovněž musí město podle nich zvýšit tlak na vládu, aby byl dostavěn Pražský okruh. ODS chce rovněž zrušit přípravu metropolitního plánu, která je podle ní chybná, a změnit způsob nakládání s městským majetkem v jeho firmách.

Přijatelné požadavky

Podle předsedy klubu TOP 09 je seznam požadavků pro stranu přijatelný, přečetli si je ale zatím pouze zběžně. „Z našeho pohledu konfliktní nejsou. Nutno říci, že se obávám, že mohou být konfliktní s postoji ostatních partnerů. Některé ty body mohou být problémové,“ řekl Novotný. Mezi nimi uvedl zrušení fondu sociálního bydlení, které požaduje ODS. Fond společně s ANO a Trojkoalicí zakládala loni ČSSD.

Sociální demokraté si seznam požadavků nyní prostudují. „Dostali jsme od ODS jejich programové priority, který si nyní zanalyzujeme,“ řekl předseda zastupitelů ČSSD Karel Březina. Další schůzky prý budou následovat příští týden. Také Trojkoalice si chce materiál podle radního Jana Wolfa (KDU-ČSL) nejdříve prostudovat.

Posun o další týden

Na magistrátu se sešly rovněž ANO a ČSSD s ODS. Jejich jednání žádné konkrétní výsledky nepřineslo, vyjednávači se znovu sejdou příští týden. Rovněž by se v pondělí měla sejít ČSSD, ANO s TOP 09. „My tam půjdeme jako pozorovatelé si poslechnout, co nám chtějí sdělit,“ řekl Novotný.

Koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice skončila na konci loňského října. Od té doby hlavnímu městu vládne roztříštěná rada, která nemá většinu a namísto 11 členů jich má pouze sedm. Pro ovládnutí většiny v pětašedesátičlenném zastupitelstvu musí koalice v Praze získat minimálně 33 hlasů.