Předsedu kontrolního výboru v Praze si mezi sebou vybere opozice

Pražský magistrát

Pražský magistrát Zdroj: Kulmalukko CC BY-SA 4.0 Wikimedia Commons

Předsedu kontrolního výboru pražského magistrátu budou vybírat opoziční zastupitelé. Oproti minulosti nebude ustaven výbor pro IT ani radní zodpovědný za tuto oblast. V zastupitelstvu mají své kluby hnutí ANO, TOP 09, Trojkoalice (Strana zelených, KDU-ČSL a STAN), ODS, ČSSD, KSČM a Česká pirátská strana. Koalici uzavřelo ANO, ČSSD a Trojkoalice.

„Výsledkem dnešního jednání bylo, že se máme jako opoziční strany na obsazení postu předsedy domluvit. My jsme našim partnerům oznámili, že máme o post zájem,“ řekla předsedkyně klubu ODS Alexandra Udženija.

V minulosti o předsednictví kontrolnímu výboru projevili zájem i Piráti a křeslo by chtěla i dosud vládnoucí TOP 09.

Každý z celkem 12 výborů bude mít devět členů. V nich bude vždy pět zástupců koalice, čtyři budou patřit opozici. Pouze v kontrolním výboru bude poměr opačný. Členy si zvolí zastupitelské kluby jednotlivých stran. Kontrolní výbor musí zastupitelstvo ustavit ze zákona na prvním ustavujícím jednání příští týden. Předseda do té doby ale vybrán být nemusí.

Oproti minulosti nebude zřízen výbor pro IT. V radě hlavního města pak za oblast IT nebude zodpovědný pouze jeden radní, ale každý konkrétní problém z té které oblasti bude řešit příslušný radní - pokud tedy například bude IT problém v oblasti školství, bude jej řešit výhradně radní pro školství. To kritizuje opozice. „Nebude to funkční. Když jsem byla radní, nedovedu si představit, že bych k tomu řešila ještě IT,“ řekla Udženija.

V zastupitelstvu bude celkem 12 výborů. Nejvíce předsedů má hnutí ANO, celkem obsadí pět předsednických míst, ČSSD a Trojkoalice pak shodně po třech. Jednoho pak bude mít opozice. Ve vedení jednotlivých výborů nesedí nikdo z budoucích radních. Ustavující jednání zastupitelstva bude 26. listopadu.

Pavel Páral: ANO chce odborně zruinovat Prahu