Prestižní grant EU získal český matematik

Evropská unie

Evropská unie Zdroj: profimedia.cz

Česká republika se neztratila v soutěži o prestižní granty EU pro pokročilé výzkumné pracovníky z členských zemí. Mezi 302 vybraných kolegů, kteří si rozdělí 680 milionů eur, se dostal profesor Eduard Feireisl z pražského Matematického ústavu AV. Informaci bez vyčíslení přiznaných částek zveřejnila tisková služba EU Rapid.

Specialista na matematickou analýzu, teorii parciálních diferenciálních rovnic a rovnice hydrodynamiky uspěl se žádostí o příspěvek na průzkum termodynamiky tekutin. „Jsem překvapen a potěšen, je to velká pocta,“ sdělil Feireisl deníku E15.

Evropská rada pro výzkum, která dotace přidělovala, vybírala ze 2300 žádostí. V první fázi posuzovala hrubé obrysy projektů, ve druhé pak podrobnosti včetně využití poskytnutých peněz. „Proces skončí smlouvou mezi matematickým ústavem a Evropskou unií, v níž bude stanovena konkrétní suma,“ dodal Feireisl. Podle něj by mohlo jít o jednotky milionů korun, protože na teoretickou matematiku jdou spíše menší obnosy. Grant je pětiletý, se startem výzkumných prací se počítá od letošního léta.

Počet zájemců o evropské subvence v uplynulém roce nepatrně zesílil, poptávce odpovídalo i mírné navýšení zdrojů z finančního rámce unie. Rovněž ohodnocených vědců a výzkumníků je aktuálně o něco více, třebaže poměr úspěšných žádostí zůstal na 13 procentech. Státní příslušnost nebo věk v této soutěži nerozhodují.

„Evropská rada nadále vyhledává ty nejlepší výzkumné pracovníky. Díky jejím finančním prostředkům zaznamenáváme čím dál větší počet průlomových vědeckých objevů a více publikací v uznávaných vědeckých časopisech. Podpora hraničního výzkumu na nejvyšší úrovni má zásadní význam pro konkurenceschopnost Evropy,“ uvedla eurokomisařka pro výzkum, inovace a vědu Máire Geogheganová-Quinnová.

Pokročilé granty získalo dosud Česko podle neověřených informací dva. Ve výběru v roce 2012 si nejlépe vedla Velká Británie, následují Francie a Německo. Drtivou převahu mají muži, ženy, které dosáhly na 15 procent z grantového koláče, si i tak meziročně polepšily o tři procenta. Průměrný věk příjemců pomoci činí 51 let.

Kdo je oceněný vědec

V letech 1977–1982 vystudoval obor matematická analýza na Matematicko-fyzikální fakultě UK v Praze. V osmdesátých letech pracoval jako odborný asistent na katedře matematiky Fakulty strojní ČVUT. Po roce 1989 začal pracovat jako vědecký pracovník Matematického ústavu AV ČR a postupně se stal světově uznávanou osobností v teorii parciálních diferenciálních rovnic. Byl hostujícím profesorem v Rio de Janeiru, Pise, Madridu, Pekingu, Mnichově, Hongkongu a Nancy. V posledních deseti letech přednesl šedesát zvaných přednášek na prestižních mezinárodních konferencích.