Prezident zprovoznil fond na krácení státního dluhu, převádí do něj výplatu

Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: ctk

Prezident Miloš Zeman dnes představil svůj Nadační fond na splácení státního dluhu, každý měsíc až do března 2018 do něj dá 60 tisíc korun, tedy třetinu ze svého platu. Chce tím motivovat i ostatní lidi s vyššími příjmy, aby se na krácení státního dluhu podíleli.

Hodlá také vytvořit tlak na to, aby se přestalo plýtvat ze státního rozpočtu. Za plýtvání považuje například budoucí zvažované zvýšení platů ústavních činitelů, podle Zemana o 27 procent, nebo navýšení dotací na obnovitelné zdroje o další dvě miliardy korun.

Ministři, zákonodárci a ústavní soudci mají zmraženy platy do konce roku 2014. Pak se jim mají podle současné úpravy „rozmrazit“, tedy fakticky skokově zvýšit.

Zeman oznámil, že první příspěvek z jeho platu do fondu už odešel. Pokud by poslal příspěvek ze všech svých platů, odešlo by do fondu celkem 3,6 milionu korun.

Zeman jako prezident pobírá měsíční plat 186 300 korun hrubého. Dalších 173 300 korun měsíčně činí podle zákona „víceúčelová paušální náhrada“. Státní dluh České republiky se v prvním čtvrtletí zvýšil o 48 miliard korun na 1,716 bilionu korun.

: