Přísná regulace e-cigaret může zablokovat protikuřácký zákon

E-cigareta

E-cigareta Zdroj: CC BY-ND 2.0: Joseph Morris

Elektronické cigarety by měly být omezeny stejně přísně jako ty klasické, navrhuje protikuřácký zákon z pera ministerstva zdravotnictví. O striktním postoji k e-cigaretám přitom poslanci zřejmě povedou ostrou diskusi. „Byla by škoda, kdyby byl zákon bojkotován kvůli tomu, že je tak přísný na e-cigarety,“ uvedl poslanec Výboru pro zdravotnictví Igor Nykl (ANO).

Návrh zákona o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek, kterým by se měli poslanci zabývat v říjnu, klade e-cigarety na stejnou úroveň jako ty tradiční. Zakázané by tak měly být třeba v restauracích.

„Elektronické cigarety nehoří, tedy neprodukují kouř,“ uvedla ale zásadní rozdíl lékařka Eva Králíková z Centra pro závislé na tabáku ze Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Uživatel e-cigaret tak podle ní nevdechuje tisíce toxických látek. Zdravotní riziko je tedy v případě užívání elektronických cigaret nesrovnatelně nižší než u klasického kouření.

Ministerstvo zdravotnictví se brání, že v návrhu zákona reflektuje aktuální mezinárodní doporučení i trendy. Jaké následky bude mít používání e-cigaret, které jsou na trhu relativně novým fenoménem, se podle resortu teprve uvidí. Ministerstvo tak volí i kvůli historické zkušenosti spíše opatrnější přístup.

Poslanec Nykl s návrhem ministerstva zdravotnictví obecně souhlasí, přísný postoj k e-cigaretám ale podle něj bude možná potřeba zjemnit, aby zákon prošel. Připomněl přitom vlastní návrh protikuřáckého zákona poslanců z hnutí ANO. Ten se zaměřuje pouze na omezení klasických cigaret, elektronických se nedotýká. Zákon z pera ministra Svatopluka Němečka (ČSSD) je komplexnější, reguluje například i prodej alkoholu. Platit by měl začít od příštího roku.