Příspěvek na péči v létě vzroste o pět procent, handicapovaní chtějí více

Václav Krása

Václav Krása Zdroj: CTK

Příspěvek na péči se zřejmě zvýší od července příštího roku o pět procent. Znovu by se pak měl upravit v lednu 2017. Vyplývá to ze závěrů poslední schůzky lídrů koalice se zástupci Národní rady osob se zdravotním postižením (NRZP). Rada s rozděleným přidáváním nesouhlasí, požaduje zvýšení o deset procent od pololetí. Vyzvala lidi, kteří dávku dostávají, aby kvůli její úpravě psali členům vlády i zákonodárcům. Na konci srpna příspěvek pobíralo 335 900 osob.

Ministerstvo práce podle svého mluvčího Petra Habáně už začalo na novele o sociálních službách, která zvýšení upraví, pracovat.

„Je jisté, že ke zvýšení příspěvku na péči dojde. Nebyl nikdy valorizován a svojí výší neodpovídá cenové hladině služeb, ani potřebám lidí, kteří jsou závislí na péči,“ uvedl šéf NRZP Václav Krása. Dodal, že rada využije „všech legálních možností“, aby svůj požadavek při projednávání návrhu ve Sněmovně prosadila.

Příspěvek na péči se vyplácí od roku 2007. Postižení a senioři si za něj mají zajistit opatrování v nějakém zařízení či pomoc doma. Dospělí dostávají podle své závislosti na pomoci měsíčně 800, čtyři tisíce, osm tisíc a 12 tisíc korun a děti tři tisíce, šest tisíc, devět tisíc a 12 tisíc korun. Od července by tak dospělí měli 840, 4200, 8400 a 12 600 korun, děti pak 3150, 6300, 9450 a 12 600 korun.

Poslanci by měli dostat návrh novely o sociálních službách, která výši příspěvku upraví, začátkem příštího roku. Do konce letoška ji chce projednat vláda. Ministerstvo práce navrhlo dvě varianty - přidání o deset procent od pololetí, nebo o pět procent od července a zbytek pak od ledna 2017. Podle výsledku posledního jednání má resort rozpracovat druhou možnost, píše rada.

Ministerstvo práce by mělo na příspěvky mít 21,3 miliardy korun. Letos má v pokladně 21 miliard

„Pan premiér uvedl, že valorizace příspěvku na péči bude v návrhu zákona uvedena ve dvou etapách - to je pět procent od 1. července a pět procent od 1. ledna 2017,“ upřesnil Krása.

Ministryně práce Michaela Marksová (ČSSD) podle svého mluvčího upřednostňovala přidání o deset procent od pololetí a preferovala ho i další ministerstva kromě resortu financí a životního prostředí. Koaliční rada pak už v polovině října rozhodla, že se ale bude pracovat na druhé variantě, uvedl mluvčí.

Rada dál požaduje zvýšení o desetinu od pololetí. Původně žádala deset procent od ledna. Poukazovala mimo jiné na to, že kabinet teď při hospodářském růstu přidává všem, na lidi odkázané na pomoc by tedy neměl zapomínat.

Babiš: Marksová si peníze nevyjednala

U první varianty by bylo příští rok potřeba 1,05 miliardy korun navíc, u druhé 520 milionů. Připravovaný rozpočet ale tyto sumy neobsahuje. Ministerstvo práce by mělo na příspěvky mít 21,3 miliardy korun. Letos má v pokladně 21 miliard. Loni do dávky putovalo 20,4 miliardy korun, předloni 19,54 miliardy a v roce 2007 asi 14,6 miliardy.

Rada žádala už nyní přilití peněz do rozpočtu ministerstva práce na zvýšení příspěvku, a to při projednávání návrhu státní pokladny ve Sněmovně. Podle Krásy s tím ale koalice nepočítá. Pokud začne novela platit, bude stát muset peníze najít a příspěvky vyplatit. Návrh zákona po poslancích dostane ještě Senát a pak i prezident.

Ministryně před nedávnem řekla, že počítá s tím, že pokud dávka od července poroste, podělí se o náklady její resort s ministerstvem financí. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) uvedl, že peníze na zvýšení příspěvku ministerstvo práce v rozpočtu nemá proto, že si je Marksová nevyjednala.

Co je dobré vědět o příspěvku na péči v devíti bodech?