Pro Kubiceho je další spolupráce Bradáčové s Martincem nepředstavitelná

Martinec a Bradáčová

Martinec a Bradáčová Zdroj: ctk

Ministr vnitra Jan Kubice si neumí představit další spolupráci pražské vrchní žalobkyně Lenky Bradáčové a šéfa protikorupční policie Tomáše Martince. Důvodem je tvrzení Bradáčové o tom, že na ni policie připravuje kauzu, což šéf útvaru popírá. Kubice to dnes řekl v pořadu Otázky Václava Moravce v České televizi. Sporem se zabývá policejní prezident a jeho vnitřní kontrola, do případu se již dříve vložil také ministr spravedlnosti Pavel Blažek, který se Bradáčové zastal.

Kubice řekl, že si spolupráci Bradáčové s Martincem nedokáže „jako občan a ministr vnitra představit“. „Na druhé straně policejní prezident je funkcionář s personální pravomocí. Je to jenom a jenom na něm,“ dodal. Důležitá je podle něj otázka, zda je spor pouze v osobní rovině, nebo i v profesionální.

S šéfem vnitra souhlasil opoziční poslanec Jeroným Tejc (ČSSD), podle něj konflikt vypadá „trošku jako souboj andělů“, protože Martinec i Bradáčová mají důvěru veřejnosti a těžko si představit, že se vzájemně obviňují bez důkazů. „Bez personálních změn zřejmě bude spolupráce velmi obtížná, tím neříkám, že k nim má dojít, ale změny nakonec mohou vést k odchodu jednoho nebo i možná obou, což bych považoval za velkou škodu,“ uvedl Tejc.

Bradáčová koncem března vyvracela v rozhovoru pro rozhlasovou stanici Frekvence 1 možnou podjatost v kauze IT zakázek ministerstva práce a sociálních věcí. V něm policisté podle informací médií prověřují i manžela vrchní státní zástupkyně Tomáše Hájka, se kterým ale Bradáčová tři roky nežije. Po vysílání žalobkyně řekla, že na ni kauzu vyrobil šéf protikorupční policie Tomáš Martinec. Její výrok zaznamenaly mikrofony, Martinec následně toto tvrzení popřel s tím, že Bradáčová k němu nemá a ani nemůže mít jakýkoliv důkaz.