Protesty v Praze. Na Václavském náměstí demonstrovaly stovky lidí proti omezením

Demonstrace proti lockdownu, Václavské náměstí, Praha, 31. ledna.

Demonstrace proti lockdownu, Václavské náměstí, Praha, 31. ledna. Zdroj: Blesk:ROBERT KLEJCH / CNC Robert Klejch

Demonstrace proti lockdownu, Václavské náměstí, Praha, 31. ledna.
Demonstrace proti lockdownu, Václavské náměstí, Praha, 31. ledna.
3
Fotogalerie

Na pražském Václavském náměstí odpoledne protestovaly stovky lidí proti vládním opatřením proti šíření koronaviru. V rámci akce "Jsme lidi, nás nevypnete", zaplnili horní část náměstí. Organizátoři po dvou a půl hodinách demonstraci proti vládním opatřením ukončili .Policie nikoho nezadržela.

Účastníci akce byli většinou bez roušek, mají české vlajky. Drželi transparenty s nápisy, že nejsou děti, že je vláda omezuje ve sportovních aktivitách a že chtějí konec vládní šikany. Vyjadřovali se také proti očkování.

Policie výraznější problémy nezaznamenala, řekla v průběhu akce mluvčí Violeta Siřišťová. Pokud počet lidí na protestu porušuje současná vládní omezení, nahlásí policie svolavatele příslušnému správnímu orgánu. Stejně podle mluvčí řeší například případy lidí bez nasazených roušek.

Na demonstraci promluvil například nezařazený poslanec Lubomír Volný, který ve Sněmovně odmítl nosit roušku a nedávno tam vyvolal potyčku. Další řečníci, mezi nimi i lékařka nebo duchovní, zpochybňovali nošení roušek, podávání vakcín i omezení ekonomických, společenských a sportovních aktivit.

Podle Unie malých a středních podniků demonstrace situaci podnikatelů nijak neřeší a většina z nich se k této formě protestu nepřidává. "Společně lépe situaci zvládneme, ale jako podnikatelé se vymezujeme proti všem iniciativám, které posílají lidi do davu do ulic, namísto praktického hledání řešení," uvedl předseda spolku Jozef Regec.

V minulých dnech již pořádala protesty skupina Chcípl PES. V pátek například svolala demonstraci před úřad vlády, na které se sešlo kolem padesáti lidí. Iniciativa sdružující podnikatele, kteří nesouhlasí s vládními protiepidemickými opatřeními, vyzvala v minulých týdnech podnikatele, aby přes vládní zákaz své podniky otevřeli. Na pražském Staroměstském náměstí zorganizovala 10. ledna demonstraci, na které se sešly tisíce lidí.

Organizátoři protestu už dříve uvedli, že se chtějí přeměnit na politické hnutí Otevřeme Česko - Chcípl PES. Restaurace se mají stát politickými buňkami. V nich pak podle výkladu zástupců iniciativy bude moci být otevřeno, podle nich mají politická jednání z vládních protiepidemických nařízení výjimku. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) označil takovou interpretaci vládního nařízení za nesprávnou.