Protiruské sankce připraví české firmy o 19 miliard, říká EGAP

EGAP

EGAP Zdroj: CTK

Evropské sankce proti Rusku podle odhadu státní Exportní a garanční pojišťovací společnosti (EGAP) způsobí výpadek jen v pojištěném vývozu českých firem během následujících dvanácti měsíců 19 miliard korun. Kvůli zmařenému vývozu na Ukrajinu už firmy od letošního února přišly podle EGAP o více než 10 miliard korun.

„Tento odhad se týká období jednoho roku od letošního září,“ řekla Lidovým novinám (LN) mluvčí EGAP Hana Hikelová. Jde o obchody, které nebude možné uskutečnit kvůli evropským sankcím vůči Rusku, odvetným opatřením a následnému zhoršení hospodářských vztahů.

Podle vládního materiálu, který kabinet Bohuslava Sobotky (ČSSD) předložil ve čtvrtek jako podklad na sněmovního evropského výboru, by se přímý dopad sankcí mohl týkat zejména takzvaného zboží dvojího užití, tedy výrobků použitelných v civilním i vojenském sektoru.

Vláda letos zatím vydala povolení vyvézt tohoto zboží do Ruska v objemu 1,7 miliardy korun, za celý rok by to mohlo být až o miliardu více. Vládní materiál také tvrdí, že je ohroženo 750 pracovních míst v českém průmyslu.

Sobotkův mandát

Sněmovní evropský výbor ve čtvrtek vyzval Sobotku, aby při jednáních o zpřísnění sankcí EU vůči Rusku kvůli situaci na Ukrajině postupoval v maximální shodě a jednotně s postojem většiny členských států. Ve středu vláda dala Sobotkovi mandát, aby uplatnil připomínky k sankcím. Česko usiluje o to, aby se sankce nedotkly českého strojírenského exportu do Ruska, především vývozu obráběcích strojů, které patří právě mezi zboží dvojího užití..

Státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza členům výboru sdělil, že komentář k návrhu na zpřísnění sankcí má 27 zemí osmadvacítky. Na sankcích se musí shodnout všechny členské státy, řekl. Pokud šéfové zemí konečné znění odsouhlasí, v pondělí by bylo zveřejněno v oficiálním věstníku Evropské komise a restrikce by začaly platit, dodal Prouza.