Průměrná mzda klesla téměř o tři procenta na 23 426 korun

stavebnictví

stavebnictví Zdroj: profimedia.cz

Průměrná mzda v prvním čtvrtletí 2013 klesla meziročně o 2,75 procenta na 23 426 korun, což může mít příčinu ve vyplacení mimořádných odměn už koncem minulého roku. Nejlepší mzdu mají zaměstnanci velkých zahraničních firem. Naopak nejméně dostávají zaměstnanci sdružení s méně než deseti zaměstnanci. Informovala o tom společnost Profesia, která analyzovala průměrné mzdy podle vlastnictví a velikosti společnosti na vzorku 70 tisíc respondentů.

Podle údajů z Českého statistického úřadu během prvních tří kvartálů 2012 zpomaloval růst průměrných mezd, avšak čtvrté čtvrtletí vybočilo z trendu a průměrná mzda výjimečně vzrostla o 3,7 procenta. Příčinou bylo vyplácení mimořádných odměn vysoce příjmovým skupinám o kvartál dříve, než bývá zvykem. Firmy k němu přistoupily vzhledem ke změnám v daňové legislativě, které vešly v platnost od ledna 2013.

Nejlepší mzdy jsou u soukromých zahraničních společností, kde na výplatních páskách zaměstnanci najdou v průměru 30 347 korun. Na druhém pólu jsou zaměstnanci sdružení, kteří berou o 10 tisíc korun méně.

Při pohledu na průměrné mzdy podle velikosti společnosti je vidět přímá úměra - čím větší společnost, tím vyšší průměrná mzda a naopak. Nejvíce berou lidé ve společnostech s více než tisícem zaměstnanců, v prvním kvartálu to bylo 28 555 korun, což je o čtyři procenta méně než před rokem. Ve firmách, kde kolektiv tvoří méně než 10 zaměstnanců, je průměrná mzda o 8500 korun nižší.