Průměrná mzda v Česku vzrostla na více než 29 300 korun. Analytici čekali více

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Michael Tomeš

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
8
Fotogalerie

V Česku ve čtvrtém čtvrtletí 2016 meziročně vzrostla průměrná mzda o 4,2 procenta na 29 320 korun. Reálně, po odečtení růstu cen, se ale výdělek zvýšil o 2,8 procenta. Za celý rok 2016 stoupla průměrná mzda meziročně také o 4,2 procenta na 27 589 korun. Reálně vzrostla o 3,5 procenta.

Průměrná mzda stoupá nepřetržitě od začátku roku 2014. Meziroční růst ve 4. čtvrtletí 2016 oproti třetímu čtvrtletí zpomalil, a reálný růst byl dokonce nejpomalejší od konce roku 2015. Za celý rok 2016 ale naopak meziroční růst proti předchozím letům zrychlil. Loňské zvýšení průměrné mzdy bylo nejvýraznější za posledních osm let a reálný růst byl nejvyšší za devět let.

Medián, tedy prostřední hodnota mezd, stoupl v posledním čtvrtletí loňského roku o šest procent na 25.061 korun. Čtyři pětiny zaměstnanců pobíraly podle statistiků mzdu mezi 11 657 a 47 545 korunami.

Růst za čtvrté čtvrtletí je mírně nižší, než odhadovali ekonomové oslovení ČTK. Ti předpokládali, že mzda stoupla o 4,3 až 4,9 procenta a po odečtení inflace zhruba o tři procenta.

"Podstatnější než celkové zprůměrované číslo jsou ale skutečnosti, které jsou za ním a zejména jeho vývoj ve srovnání s mediánem," upozorňuje analytik ČSOB Petr Dufek. "Ve skutečnosti mzdy až tak pomalu nerostly, jak už napovídá medián. Medián mezd totiž v posledním čtvrtletí rostl o šest procent, což neznamená nic jiného, než že rychleji se mzdy navyšují lidem s nižšími příjmy, zatímco u lépe placených profesí se přidává pomaleji," dodal Dufek. Navíc je podle něj vidět, že v problémových odvětvích, která poslední rok neprožila zrovna v nejlepší kondici (těžební průmysl a energetika) se přidávalo jen symbolicky, zatímco v odvětvích s „hojným“ zastoupením (stravování a ubytování) minimální mzdy dále akcelerovaly.