Průmysl zrychlil růst na 4,7 procenta, přibylo i zakázek

průmysl

průmysl Zdroj: profimedia.cz

Průmyslová výroba v Česku v únoru meziročně zrychlila růst na 4,7 procenta po lednovém revidovaném zvýšení o 3,1 procenta. Uvedl to Český statistický úřad. „Prim hrají opět automobilky, kterým se daří dobývat evropský i asijský trh. Velmi dobrá čísla ukazují i zakázkové knihy, podle kterých se poptávka po tuzemské produkci zvyšuje o více než deset procent,“ komentoval výsledky analytik ČSOB Petr Dufek.

Průmyslu k dobrému únorovému výsledku pomohla hlavně auta, ale také vyšší počet pracovních dnů díky přestupnému roku. Automobilová výroba meziročně stoupla o 15,4 procenta. Mimo jiné díky únorovým mrazům vzrostla o 7,8 procenta výroba a rozvod elektřiny, plynu a tepla. Výroba elektrických zařízení stoupla o 12 procent.

Nejvíce naopak meziročně klesla výroba počítačů, elektronických a optických přístrojů, a to o 10,7 procenta.

Průmyslová produkce v ČRPrůmyslová produkce v ČR | CSU

Vývoj průmyslové výroby potvrzuje podle analytika Raiffeisenbank Pavla Mertlíka vysokou mezinárodní konkurenceschopnost českého průmyslu. V porovnání s předchozím měsícem byla ale průmyslová produkce po očištění od sezonních vlivů nižší o 0,1 procenta.

„Recesi, která postihla Evropu, ovšem ani vysoká konkurenceschopnost českých výrobců a exportérů není s to porazit. Proto průmysl v meziměsíčním sezónně očištěném srovnání klesá a stejný vývoj lze očekávat i v příštích měsících,“ dodal Mertlík.

Mertlík ale pro srovnání uvádí, že v Německu v únoru klesl průmysl v meziměsíčním sezónně očištěném vyjádření víc - o 1,3 procenta.

Zakázek přibylo o desetinu

Hodnota nových zakázek v českém průmyslu meziročně vzrostla o 10,5 procenta. Ze zahraničí jich přibylo 15,1 procenta, zatímco tuzemské nové zakázky vzrostly pouze o 1,9 procenta.

Zakázek nejvíce přibylo v oblasti výroby motorových vozidel, strojů a elektrických zařízení. Pokles byl naopak u výroby ostatních dopravních prostředků a počítačů.

Vývoj zakázek podle Mertlíka dává dobrou naději pro mírné oživení průmyslové výroby v příštích měsících.