Rafaj: Antimonopolní úřad je často nástrojem konkurenčního boje

Šéf Úřadu na ochranu hospodářské soutěže Petr Rafaj

Šéf Úřadu na ochranu hospodářské soutěže Petr Rafaj Zdroj: E15 Eduard Erben

Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) roste počet případů v oblasti veřejných zakázek, které musí řešit. Letos zahájil za prvních pět měsíců 400 nových řízení, znamená to asi třetinový nárůst. Předseda úřadu Petr Rafaj to řekl v České televizi. Loni ÚOHS zahájil celkem 668 nových řízení.

Podle firem i zadavatelů zakázek ÚOHS často rozhoduje pomalu v řádu několika měsíců. Rafaj uvedl, že firmy běh řízení účelově komplikují podáváním dodatečných vyjádření. Lhůta pro vydání rozhodnutí pak stojí. Úřad údajně chce, aby se změnil zákon a firmy musely dávat veškerá vyjádření najednou.

Odvolání firem jsou podle Rafaje často šikanózní. „Jenom chtějí zdržovat a bránit tomu, aby byla zakázka zadána,“ uvedl. Dnes také zopakoval, že řada podání přichází v souvislosti s evropskými dotacemi zbytečně. ÚOHS údajně není součástí kontrolního systému tohoto typu zakázek.

ÚOHS loni uložil za chyby ve veřejných zakázkách pokuty v celkové výši 58,8 milionu korun. Je to téměř o 20 milionů více než v roce 2012. Úřad loni sankcionoval například Armádní servisní, která provozuje pro armádu ubytovny. Dostala pokutu čtyři miliony korun za to, že zakázku na úklidové a recepční služby uzavřela bez otevřené soutěže.