Raiffeisenbank zvedla zisk o čtvrtinu na 1,5 miliardy

Raiffeisenbank

Raiffeisenbank Zdroj: rzb.at

Domácí Raiffeisenbank za první pololetí zvedla čistý zisk o čtvrtinu na 1,5 miliardy korun. Na výsledku nesou podíl z části mimořádné vlivy a nebudou se podle banky ve druhém pololetí opakovat. Čisté úrokové výnosy meziročně poklesly o 4,9 procenta na 3,29 miliardy korun.

Čisté příjmy z poplatků bance vzrostly o 1,1 procenta na 1,093 miliardy korun. „Banka rovněž výrazně posílila svůj kapitál připsáním loňského zisku. Bez potíží tak splňujeme všechna nová kapitálová pravidla evropských regulátorů a zároveň máme dostatek kapitálu pro další úvěrovou expanzi,“ uvedl generální ředitel a předseda představenstva Lubor Žalman.

:

Dodal, že banka chce růst jak ve firemních úvěrech, tak i v hypotékách a dalších úvěrech pro obyvatelstvo. Celková aktiva banky stoupla ke konci června meziročně o 2,4 procenta na 202,3 miliardy korun. Objem úvěrů klientům meziročně klesl o 4,3 procenta na 151,6 miliardy korun. Objem vkladů se zvýšil o 5,3 procenta na 142,7 miliardy.

Čisté meziročně poklesly o pět procent na 3,29 miliardy korun, čisté příjmy z poplatků vzrostly o procento na 1,1 miliardy korun.

Vlastní jmění banky se meziročně zvýšilo o 16 procent na 17,7 miliardy korun. Kapitálová přiměřenost banky ke konci června dosáhla 15,22 procenta, zatímco o rok dříve to bylo 12,33 procenta.