Rathova šéfka zakázek Novotná končí v kolínské nemocnici

Bývalá spolupracovnice středočeského exhejtmana Davida Ratha Johana Novotná

Bývalá spolupracovnice středočeského exhejtmana Davida Ratha Johana Novotná Zdroj: Profimedia.cz

Bývalá spolupracovnice Davida Ratha Johana Novotná, která byla za éry bývalého středočeského hejtmana šéfkou krajského oddělení veřejných zakázek, končí jako ekonomická náměstkyně v kolínské nemocnici. Třiatřicetiletá sociální demokratka funkci dostala v únoru bez výběrového řízení, teď jí zaměstnavatel najednou už nepotřebuje.

„My jsme se dohodli na rozvázání pracovního poměru, protože to místo na které byla původně přijata, nakonec představenstvo v organizačním řádu neschválilo,“ řekl ČTK ředitel nemocnice Petr Chudomel. Organizační řád podle něj totiž prodělal změny jiným směrem, než se očekávalo.

Novotná měla v nemocnici na starost zejména ekonomiku. „Nyní nechodí do práce, protože jsme jí dali překážku ve výkonu práce na straně zaměstnavatele. Je to v důsledku rozhodnutí představenstva, tuším z října, takže my jsme na to museli reagovat a reagovali jsme tím, že jsme se domluvili na rozvázání pracovního poměru,“ dodal Chudomel.

Krátce po nástupu zmizela do Asie

Třiatřicetiletá členka čelákovické ČSSD do kolínské nemocnice nastoupila podle severu iHNed.cz letos v únoru bez výběrového řízení, místo pro ni bylo navíc zřízeno v době úspor. Server připomíná, že Novotná se těšila nezvyklým výhodám, například nedlouho po svém nástupu odjela na několikatýdenní dovolenou do Asie.

Nemocnice navíc o jejím angažmá neinformovala a například od jejího nástupu nedala fotografii Novotné a její kontaktní údaje na webové stránky nemocnice.

Soud s Rathem pokračuje dnes. Obžaloba tvrdí, že skupina 11 lidí upravovala veřejné zakázky ve Středočeském kraji, jehož hejtmanem byl Rath. Tendry údajně vyhrávaly předem domluvené firmy, což prý provázela korupce. Rathovi hrozí v případu nejvyšší trest - až 12 let vězení.

Obžaloba ho viní z přijetí úplatků v celkové výši 16 milionů korun. Policie také v říjnu rozšířila obvinění Rathovi a dalším, týká se i firem - například stavební společnosti Metrostav. Rath byl před třemi týdny propuštěn z vazby.