Reforma posílí nezávislost státních zástupců, vznikne protikorupční úřad

Pavel Blažek

Pavel Blažek Zdroj: ctk

Reforma státních zastupitelství je hotová a míří do připomínkového řízení. Ministr spravedlnosti Pavel Blažek si od plánu, který počítá se zrušením vrchních státních zastupitelství v Praze a Olomouci a zřízením zvláštního úřadu pro boj s korupcí, slibuje posílení nezávislosti státních žalobců a zefektivnění jejich práce.

Pro zrušení čtyřstupňové soustavy státních zastupitelství se již dříve vyslovili například nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman nebo pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová. Blažek (ODS) v lednu uvedl, že odstranění vrchních státních zastupitelství přinese výrazné zjednodušení práce a současně i zvýšení odpovědnosti žalobců. Agenda se má přesunout na krajská státní zastupitelství.

Při Nejvyšším státním zastupitelství podle návrhu vznikne nová složka - Úřad pro potírání korupce. Útvar má mít celorepublikovou působnost a povede ho náměstek nejvyššího státního zástupce. Šéf žalobců pak nebude mít možnost členům nové složky zabránit v jejich postupu při vyšetřování.

Nové bude i zákonem stanovené funkční období vedoucích státních zástupců, které podle ministerstva zajistí „zvýšení nezávislosti“ úředníků. Odvolat je bude moci jen soud v rámci kárného řízení za hrubé porušení povinností.

Nejvyšší státní zástupce má být podle nového zákona jmenován prezidentem republiky na návrh vlády. Jeho funkční období má skončit za deset let bez možnosti znovujmenování.

Náměstka nejvyššího státního zástupce, který bude vedoucím Úřadu pro potírání korupce, jmenuje podle nové normy na dobu sedm let šéf žalobců po projednání s poradním sborem. Státní zástupci v Úřadu budou přidělováni také na sedmileté období, budou ho však moci opakovat. Stejnou dobu budou moci zůstat ve funkci i vedoucí krajských a okresních státních zastupitelství.

„Uvědomujeme si, že zákon reformující státní zastupitelství vyžaduje širokou shodu napříč politickým spektrem. Proto nebyl návrh zákona zaslán pouze zástupcům vládních stran,“ uvedl ministr Blažek. O potřebě nového zákona se hovoří již několik let, na jeho návrhu pracoval už předchozí ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil.