Rezignoval šéf Státního fondu rozvoje bydlení

bydlení

bydlení Zdroj: ctk

Ředitel Státního fondu rozvoje bydlení (SFRB) Ľubomír Vais k dnešnímu dni opustil funkci. „Odchází z osobních důvodů, které ministerstvo pro místní rozvoj respektuje. Dočasné vedení fondu převzal náměstek ministra Miroslav Kalous,“ potvrdila mluvčí ministerstva Jana Jabůrková. Vais se ujal řízení fondu letos v dubnu, kdy vystřídal tehdejšího ředitele Jana Wagnera.

Hlavním úkolem nového vedení SFRB byla příprava koncepce bytové politiky do roku 2020 a s tím souvisejících změny financování. Vláda v červenci návrh nové koncepce schválila. Stát se podle ní soustředí na podporu výstavby nájemních bytů, zejména pro seniory, lidi se zdravotním postižením a nízkopříjmové skupiny. Další zásadní změnou má být financování ze soukromých zdrojů, evropských peněz a úvěrů. Dosavadní model rozvoje bydlení byl založený na státních dotacích, což je podle ministra pro místní rozvoj Kamila Janovského dál neudržitelné.

Fond měl v návaznosti na koncepci předložit například pilotní program poskytování nízkoúročených úvěrů investorům na výstavbu nájemních bytů či rekonstrukcí s různou výší úroků podle cílových skupin nájemníků. Dalším zásadním úkolem je zapojení SFRB do systému financování z evropských fondů.

Poslední koncepce bydlení, kterou vláda přijala v roce 2005, platila do roku 2010. Podle poradenské společnosti KPMG, která se na přípravě návrhu nové státní koncepce spolu ministerstvem pro místní rozvoj a SFRB podílela, kladla minulá koncepce příliš velký důraz na podporu vlastnického bydlení.