Robert Bosch začne vyrábět i pro nákladní auta

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: a-tecindustries.com

Českobudějovická firma Robert Bosch bude vyvíjet a vyrábět komponenty nejen pro motory pro osobní automobily, ale od konce letošního roku také pro vozy nákladní. Mateřská firma Bosch Group přesune do Budějovic část vývojového oddělení z rakouského Halleinu a německého Feuerbachu. Celkem jde o 30 pracovních míst, která se nyní snaží Robert Bosch naplnit v Česku.

Společnost Robert Bosch, která je s více než 2300 pracovníky největším zaměstnavatelem v Jihočeském kraji, vyrábí systémy pro zážehové motory a systém DNOX (technologie pro snižování emisí ve výfukových plynech) pro motory vznětové. „Dosud jsme DNOX vyráběli čistě pro osobní automobily, od konce letošního roku budeme mít dalších 25 zákazníků, celou paletu výrobců nákladních vozů včetně traktorů či speciálních vozidel pro doly,“ řekl deníku E15 jednatel českobudějovické firmy Milan Šlachta.

Dalších 80 až 90 vývojových pracovníků pak hledá firma kvůli rozšiřování stávajících zakázek českobudějovického závodu. Celkem tak letos a příští rok hodlá přijmout zhruba sto až 120 lidí. Pro firmu je podle jednatele výhodou, že si drží nízkou nákladovou strukturu a dokáže nabídnout mateřské firmě srovnatelný výkon za nižší cenu.

„Co je nevýhodou jižních Čech, že nemáme technickou univerzitu a že je těžké takový počet vývojářů sehnat. Ale myslím, že by to byla výzva i v Praze či Plzni,“ dodal.

Přesun a rozšíření vývojového oddělení Roberta Bosche, které nyní zaměstnává asi 350 lidí, umožní i výstavba nové třípodlažní haly o devíti tisících metrech čtverečních za 300 milionů korun, která začala loni v létě a skončí letos na podzim. Část nové haly bude sdílet i vývojové oddělení, necelá polovina nového prostoru bude věnována výrobě.

Celkový počet pracovníků včetně dělnických profesí po dostavění haly a rozšíření výroby stoupne do tří let o zhruba 700 na tři tisíce.

Bosch zvedl v Česku tržby o 12 procent

Skupině Bosch loni v Česku stouply konsolidované tržby představující prodej třetím stranám o 12 procent na 558 milionů eur (zhruba 14 miliard korun). Celkové čisté tržby zahrnující i dodávky ostatním firmám nadnárodní skupiny Bosch dosáhly 1,3 miliardy eur (33 miliard korun), což bylo meziročně o osm procent více. Tahounem růstu byla automobilová technika.