Rodí se nová strana Karolíny Peake

Karolína Peake

Karolína Peake Zdroj: ctk

Vicepremiérka Karolína Peake zahájila kroky k založení nové politické strany. Dnes vznikl přípravný výbor, který se také poprvé sešel. Registraci nové strany chce Peake podat na ministerstvo vnitra do tří týdnů.

Strana je zatím v zárodku, jasné nemá ani jméno. „Řešily se náležitosti nutné pro založení politické strany, jako stanovy, název, podpisy a nastavení transparentního účtu pro hospodaření nového subjektu,“ uvedla Peake. Ve výboru jsou vedle ní poslanci Lenka Andrýsová, Jiří Rusnok a Martin Vacek a také Pavel Kotrba.

Přípravy jsou v samém začátku. „Zatím jsme si rozdělili práci a hovořili jsme o tom, na čem je nyní potřeba zapracovat, aby mohla strana vzniknout,“ řekla Andrýsová. Přípravný výbor musí například zajistit dostatek podpisů pro registraci strany ministerstvem vnitra. Návrhů na název strany je podle Andrýsové několik, mohou ještě přibýt i další.

Peake minulý týden odešla z Věcí veřejných a odstartovala jejich rozštěpení. Důsledkem byla i vládní krize, když dneškem skončila vládní spolupráce ODS, TOP 09 a VV. Vláda se chce nyní opírat o poslance, kteří vicepremiérku podporují.

V pátek kabinet otestuje podporu ve sněmovně při hlasování o důvěře. Podle současných informací by ji měl získat. Počet poslanců, které má Peake nyní zcela na své straně, ale nestačí k tomu, aby založili sněmovní klub.