Vláda prošla prvním testem. O důvěru požádá v pátek

Premiér Petr Nečas hovoří s Karolínou Peake

Premiér Petr Nečas hovoří s Karolínou Peake Zdroj: ctk

Koalice ODS a TOP 09 s poslanci kolem vicepremiérky Karolíny Peake (dříve VV) dnes prosadila odklad schůze dolní komory do středy 2. května. Pro bylo 100 hlasů ze 189. Hlasování bylo fakticky prvním testem podpory kabinetu po rozpadu spojenectví s VV. Pokud vláda nezíská důvěru poslanců, sněmovna se do 3. května rozpustí.

ODS a TOP 09 navrhly přerušit schůzi sněmovny do příští středy. V pátek chtějí na mimořádném jednání hlasovat o důvěře vládě. „Pokud by vláda na páteční mimořádné schůzi sněmovny nezískala důvěru od většiny poslanců, schválí se urychleně ve druhém a třetím čtení volební zákon k přímé volbě prezidenta a nejpozději 3. května by se sněmovna rozpustila,“ řekl pro agenturu Mediafax předseda vlády Petr Nečas (ODS).

„Nevidím důvod, proč bychom neměli jednat. Je evidentní, jak absurdní je ta situace, kdy vláda tvrdí, že má většinu, a následně chce sněmovnu oddálit nejdříve na pátek, aby zjistila, jestli tu většinu má,“ uvedl před hlasováním o přerušení schůze předseda poslanců ČSSD Jeroným Tejc. Tuzemskou vládní krizi sledují i v zahraničí.

Čtěte, co se o české vládě píše v zahraničí:

Proti přerušení se postavil i předseda poslanců KSČM Pavel Kováčik. Ten před hlasováním řekl, že opozice se proti návrhu na přerušení schůze postaví, sama ale nemá dost hlasů na to, aby mu zamezila.