Rozpaky v tramvaji: TOP 09 vytáhla burčák a vyjela mezi voliče

TOP 09 lákala nerozhodné do volební tramvaje

TOP 09 lákala nerozhodné do volební tramvaje Zdroj: Tereza Capkova

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg se svou neodmyslitelnou dýmkou
Před jízdou předseda TOP 09 nepohrdnul moravskou slivovicí
A na jízdu se připravovala i kapela
Speciální linka TOP 09 vyjížděla z pražských Střešovic. Konečnou zastávku měla na Jiřího z Poděbrad.
Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek na poradě s pražským radním Jiřím Vávrou
12
Fotogalerie
Burčák, slivovice, lidová muzika a rozjaření kandidáti do předčasných říjnových voleb - takto TOP 09 dnes v Praze Střešovicích odstartovala tradičně v tramvaji svou kontaktní volební kampaň. Setkala se s rozpačitými úsměvy na zastávkách městské hromadné dopravy. Přesto někteří odvážní nastoupili, třeba i jedna mladá volička ČSSD, která si jela pro učebnice.

„Svezu se, ale přesvědčit se nedám, podobných rozhovorů už jsem absolvovala hodně,“ usmála se jedna z cestujících a přijala letáček jednoho z pražských kandidátů TOP 09. Jako jedna z mála nastoupila na zastávce Milady Horákové, další čekající se ostýchali.

Rozehřát se museli i představitelé TOP 09. Na zastávky mezi občany vybíhali nejdříve jen stážisti. Do chvíle, než se slova ujal pražský radní Jiří Vávra. „Jděte mezi lidi,“ musel popohnat své pražské spolustraníky. Na Letenském náměstí už vyšli z tramvaje mezi lidi skoro všichni.

Tramvaji zůstala TOP 09 věrná už od své poslední předvolební kampaně. „Víme, kam jedeme a navíc se s tramvají špatně couvá,“ poznamenal místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek za jízdy. Dodal, že doufá, že lidé budou volit hlavně hlavou. Největším soupeřem podle něj bude pro TOP 09 sociální demokracie. Aby potvrdil obraz politika, který se nevyhýbá kontaktu s „lidem“ uvedl, že tramvají jezdí běžně. „Třeba včera z Újezdu ke kadeřnici,“ zmínil.

Jízda tramvají není cizí ani předsedovi TOP 09 Karlu Schwarzenbergovi. „Když mám štěstí, podaří se mi v tramvaji jet,“ poznamenal. TOP 09 chce podle něj ve volbách „zabojovat“ o budoucnost krásné země. „O to jde. Chci, aby příznivci bojovali do posledního okamžiku,“ promluvil před jízdou Schwarzenberg.

Nejodvážnější byli cestující na Florenci - do přeplněné tramvaje se mezi politiky a novináře podařilo vyvolávači TOP 09 nahnat velkou část přihlížejících. Ve voze si je pak „rozebrali“ například František Laudát, Jiří koubek nebo Martin Plíšek. Konec spanilé jízdy Prahou TOP 09 naplánovala v osm hodin večer na náměstí Jiřího z Poděbrad. Tramvaje a trolejbusy TOP 09 projedou i dalšími českými a moravskými městy.