Rozpočet prošel prvním čtením. Kalousek: Je skrz na skrz komunistický

Alena Schillerová

Alena Schillerová Zdroj: profimedia.cz

Před odletem do Londýna stihl Andrej Babiš ještě jednání vlády a také se stihl zastavit v Poslanecké sněmovně, kde začalo projednávání státního rozpočtu na příští rok
Zeman ve sněmovně při debatě o rozpočtu.
Zeman ve sněmovně při debatě o rozpočtu.
Zeman ve sněmovně při debatě o rozpočtu.
Zeman ve sněmovně při debatě o rozpočtu.
7
Fotogalerie

Vládní návrh státního rozpočtu prošel 101 hlasy prvním čtením a nyní míří do výborů. Plánovaný rozpočet se schodkem 40 miliard kritizovala opozice i prezident Miloš Zeman, který také volal po zvýšení objemu investic. Pro rozpočet v prvním čtení hlasovali poslanci koaliční vlády ANO a ČSSD a ruce pro návrh zvedli i komunisté, kteří se však netají tím, že budou požadovat prosazení řady pozměňujících návrhů. Premiér Andrej Babiš při hlasování chyběl.

Babiš těsně po svém ranním projevu odjel na pracovní cestu do Velké Británie, při hlasování chybělo i několik jeho kolegů z hnutí ANO a ČSSD. Rozpočet prošel většinou 101 hlasů, potřeba bylo 93 hlasů. Poslanci tímto schválili základní parametry rozpočtu, jako jsou příjmy, výdaje a schodek. V dalším jednání mohou poslanci navrhovat jen přesuny uvnitř rozpočtu.

Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) bude vláda nejvíce investovat do školství a infrastruktury. „Určitě všichni budeme souhlasit, že je to investice do budoucna,“ uvedl Babiš, který ihned po svém projevu odjel na pracovní cestu do Velké Británie. Opozice i prezident Miloš Zeman však zkritizovali nedostatečné investice.

„Pokud jde o investice, nemohu říci, že jsem zcela nadšen. Ale uznávám, že proti minulosti, kdy naše ekonomika byla výrazně podinvestována, se situace zlepšila,“ uvedl Zeman ve sněmovně, kam přišel návrh rozpočtu podpořit.

 

Část opozice se neúspěšně pokusila nechat vrátit zákon k přepracování, strany požadovaly výraznější nárůst investic a vyrovnaný rozpočet. „Odpovědné rozpočtování spočívá zejména v nastavování trendů, aby rozpočet vycházel v dobách nepříznivých i v dobách hospodářského růstu," uvedl Miroslav Kalousek (TOP 09). „Je to skrz na skrz komunistický rozpočet," dodal k výši výdajů.

 Podle ministryně financí Aleny Schillerové (ANO) ale není vyloučené, že výsledek hospodaření bude příští rok příznivější, než kolik nyní vláda plánuje.

„Schodkový rozpočet nemusí být špatný nástroj, záleží však na situaci, důvodech a motivech, které vedou k jeho použití. V našem případě je jeho použití neospravedlnitelné," řekla Věra Kovářová (STAN). „Ve své rozhazovačnosti je ten rozpočet potenciálně asociální,“ dodal Kalousek s tím, že na zvýšené důchody nemusí stát v době ekonomického poklesu mít.

„Tady se ale nemůže brát jen hledisko finanční, ale i lidské," oponovala ministryně financí Alena Schillerová (ANO), které označila některé návrhy opozice za demagogické.

Občanským demokratům zase vadí vysoké daně a rozpočet podle nich neodráží možnosti ekonomického růstu. Výhrady k rozpočtu měli i Piráti, lidovci a SPD. Při nadcházejícím projednávání ve výborech se čeká, že poslanci přijdou s množstvím pozměňujících návrhů.