Rozpočtový schodek byl loni proti plánu vyšší o 8 miliard

Miroslav Kalousek

Miroslav Kalousek Zdroj: CTK/Katerina Sulova

Státní rozpočet skončil podle národní metodiky v roce 2011 se schodkem 142,8 miliardy korun. Plán počítal s deficitem 135 miliard korun. Podle ministra financí Kalouska stály za vyšším schodkem hlavně potíže při čerpání z evropských fondů. Podle metodiky EU činil schodek státního rozpočtu jako součást veřejných rozpočtů 124,2 miliardy korun, což představuje asi 3,7 procenta HDP.

V případě deficitu veřejných financí původně ministerstvo počítalo s 4,6 procenty HDP, v průběhu roku ho revidovalo na 4,2 procenta. „Všechno nasvědčuje tomu, že původní cíl vlády dosáhnout salda vládního sektoru v poměru k HDP ve výši 4,6 procenta jsme splnili s velkou rezervou,“ komentoval zatím neauditované výsledky Kalousek.

Na výsledcích salda rozpočtu se podle Kalouska projevily některé mimořádné vlivy. Pozastavení proplácení dotací z EU se hotovostně projevilo asi 12,8 miliardami korun, oproti schválenému rozpočtu to znamenalo výpadek 7,8 miliardy.

Česku byl o pět miliard taky zvýšen odvod do rozpočtu Evropské unie na základě revizí hrubého domácího produktu, které provedl Český statistický úřad. Ústavní soud pak zamítl plánované úsporné opatření ve formě padesátiprocentního zdanění příspěvků na stavební spoření, které mělo přínést přes 5 miliard.

Vývoj schodku státního rozpočtu a cíle

SaldoSaldo | MFZdroj: Ministerstvo financí

Ministerstvo: výpadky daní kompenzovaly úrokové úspory

Oproti rozpočtovaným částkám v roce 2010 byly daňové příjmy nižší o 20,2 miliardy. Podle Kalouska se výběr daní snížil hlavně v druhé polovině roku kvůli ochlazování globální ekonomiky. Příjmy se sociálního pojištění byly nižší o 6,5 miliardy.

„Výpadky v daňových příjmech byly víceméně kompenzovány úsporami v oblasti úrokových nákladů ze státního dluhu,“ dodal náměstek ministra Jan Gregor. Na úrocích ze státního dluhu se podařilo ušetřit zhruba 16 procent a úrokové prémie z příjmů činily asi 5 procent. Kalousek k tomu dodal, že se projevilo zlepšené vnímaní Česka trhy, které ocenily rozpočtové úspory.

Schválené úspory se podle Kalouska na běžném hospodaření státu projevily ve výši asi 70 miliard korun, většinou ve výdajích rozpočtu. „Bez těchto úspor by deficit státního rozpočtu v hotovostní metodice převyšoval 200 miliard korun,“ uvedl ministr.

Vývoj schodku rozpočtu ČR 2001-2010Vývoj schodku rozpočtu ČR 2001-2010Vývoj schodku rozpočtu ČR 2001-2010 | vrba@mf.cz

Problémové čerpání dotací se odrazilo v rozpočtu

Ministerstvo financí upozornilo, že se do výsledného schodku výrazně promítly problémy s proplácením evropských dotací. „Financování programů EU probíhá na základě předfinancování zdroji ze státního rozpočtu. To působí jako určitý „polštář“ ve prospěch příjemců dotací, nicméně také vytváří rizika pro státní rozpočet v případě zdržení plateb z EU, což se stalo právě v loňském roce,“ uvedl Kalousek.

V roce 2011 byly pozastaveny certifikace plateb pro operační programy Doprava, Životní prostředí a ROP Severozápad Ústeckého a Karlovarského kraje. Platby nyní nejsou propláceny ani u programu Vzdělání pro konkurenceschopnost.

Deficit státního rozpočtu v hotovostní metodice bez vlivu prostředků z Evropské unie ministerstvo odhaduje přibližně na 130 miliard korun.

Kalousek také zopakoval, že ministerstvo v současnosti pracuje se třemi scénaři letošního vývoje české ekonomiky. Jako nepravděpodobnější vidí její stagnaci nebo mírný pokles. Dodal, že i méně příznivý růst by neměl ovlivnit vytyčený plán postupného snižování schodku až k vyrovnanému rozpočtu.

Příjmy by se letos podle Kalouska mohly kvůli horšímu vývoji ekonomiky propadnout o 30 až 50 miliard korun. „Mé přání je, aby úspory byly pouze na výdajové straně. Politická realita je ale zřejmě taková, že úspory budou v poměru dva díly na výdajích a jeden díl na příjmech,“ dodal ministr.