Rozpory v koalici paralyzují jednání sněmovny

Zbyněk Stanjura a Pavel Kováčik

Zbyněk Stanjura a Pavel Kováčik Zdroj: CTK/Stanislav Peska

Vláda je pod tlakem, kvůli narůstajícím rozporům jak v ODS, tak mezi koalicí a opozicí se může stát, že poslanci do léta neschválí důležité reformní zákony. To by ohrozilo sestavování rozpočtu na příští rok. Schůze sněmovny, která pokračuje dnes, je nevyřeší, a poslanci budou muset jít do práce i v červenci.

„Předpokládáme, že druhý a třetí červencový týden by mohla probíhat řádná schůze Poslanecké sněmovny, zhruba v termínu od 10. do 20. července,“ říká předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura. Kromě vládního stabilizačního balíčku má dolní komora parlamentu projednat i normy, které na současné schůzi prošly prvním čtením.

Rozpory mezi politickými stranami provázejí i zákony, které jsou důležité pro soudržnost vládní koalice. Největší panují kolem vládního návrhu na majetkové vyrovnání státu s církvemi. Ten je sice krok od schválení, řada pozměňovacích návrhů však může jeho definitivní schválení už tento týden zkomplikovat.

Sociální demokracie spolu s Věcmi veřejnými atakuje především finanční náhradu 59 miliard, která by měla být církvím vyplácena, ztížit chtějí církvím i manipulaci se znovu nabytým majetkem. Nedá se tak vyloučit, že právě ČSSD bude projednávání zákona zdržovat.

To přitom platí také o dalších důležitých předlohách. „Rozhodně jsme připraveni na to, abychom bránili návrhům vlády, abychom bránili církevním restitucím, abychom bránili snížení valorizace důchodů,“ uvedl šéf poslanců sociálních demokratů Jeroným Tejc.

Vládní ODS pak musí v tomto týdnu vyřešit i další palčivý problém, který její poslanecký klub dělí na dva tábory. Tím je volba nového prezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) a rozšíření pravomocí této instituce.

Novelu, podle níž by NKÚ mohl kontrolovat i státní, krajské a obecní firmy, se šéf poslanců ODS Stanjura neúspěšně pokusil v minulém týdnu stáhnout z programu schůze, postavila se však proti němu i část vlastní strany. Na rozšíření pravomocí trvají i TOP 09 a LIDEM. Je tak možné, že trvající rozpory odsunou i projednání této předlohy až na červencovou schůzi.

Poslanci ODS se také hádají, zda má mít strana svého kandidáta na post prezidenta NKÚ, nedokáže se rozhodnout mezi bývalým ministrem zemědělství Ivanem Fuksou a místopředsedkyní kontrolního výboru Zdeňkou Horníkovou. Zatím je tak jediným kandidátem do voleb komunistický poslanec Vladimír Koníček. Na jeho zvolení opozice nemá dost hlasů a volba se tak nejspíš rovněž přesune až na plánovanou červencovou schůzi sněmovny.