Rusové nepustili českou výpravu do letadla, blokovali ji pět hodin

Petr Gazdík, TOP 09

Petr Gazdík, TOP 09 Zdroj: ctk

Pracovníci moskevského letiště Šeremeťjevo bránili české delegaci v čele s místopředsedou Poslanecké sněmovny Petrem Gazdíkem v odletu českým armádním speciálem do Uljanovska, kde čeští představitelé odhalí památník padlým československým legionářům. Gazdík nezná důvod postupu ruské strany a dodal, že část programu již musela být zrušena. České ministerstvo zahraničí incident řeší, jeho důvody ale rovněž dosud nezná. Výprava mohla v cestě pokračovat po pěti hodinách.

Do řešení záležitosti se zapojila mimo jiné Poslanecká sněmovna, české velvyslanectví v Moskvě a ministerstvo zahraničí České republiky, vyrozuměn o události byl také český prezident Miloš Zeman.

„Přestože bylo vše domluveno dlouho dopředu, ruská strana trvala na celní kontrole,“ uvedl Gazdík. Poté podle něj pracovníci letiště odmítli delegaci pustit zpět do letadla a její členové museli na letišti čekat zhruba pět hodin. „Nerozumíme tomu,“ prohlásil dopoledne Gazdík. Poté, co byl nástup do letadla opět povolen, řekl, že o důvodech stále neví nic dalšího.

„Podle informací, které jsem získal od (českého) ministerstva zahraničí, došlo k přerušení cesty české delegace z administrativních důvodů, které se podařilo v součinnosti s ruskou stranou úspěšně odstranit,“ uvedl v prohlášení český premiér Bohuslav Sobotka.

Politické motivy nikdo nepotvrdil

Gazdík ještě během čekání na letišti řekl, že v Moskvě bylo mezipřistání, aby na palubu letadla mohli nastoupit zástupci české ambasády v ruské metropoli.

„Jediným sděleným oficiálním důvodem je to, že je nás více, než nás přiletělo. Lidé (z české ambasády) ale prošli bezpečnostní i pasovou kontrolou,“ dodal Gazdík. Události na letišti považuje za vážný incident, který by zasluhoval ostrou diplomatickou nótu ruské straně.

Podle informací předsedy Poslanecké sněmovny Jana Hamáčka bylo hlavním problémem právě přistoupení dalších lidí v Moskvě. „Před chvílí jsem měl telefonický hovor (s ruskou ambasádou). Ruská strana tu věc vysvětluje nějakými technickými nesrovnalostmi ohledně podmínek, za kterých ta delegace měla letět. Ruská strana sdělila, že udělila té delegaci výjimku z těch předpisů,“ dodal.

„Podle v tuto chvíli dostupných informací považuje ruská strana celou situaci za nešťastné nedorozumění,“ uvedlo české ministerstvo zahraničí v tiskové zprávě.

Hamáček řekl, že neví o žádném problému v česko-ruských vztazích, který by s dnešním zadržováním letu souvisel. Přesto se spekuluje, že by za incidentem mohly být politické důvody, nikdo to však oficiálně nepotvrdil.

Hamáček: Je to vysoce nestandardní postup

Hamáček také řekl, že let byl řádně ohlášen a povolen. Kvůli incidentu telefonicky hovořil s ruskou ambasádou v Praze, aby vyjádřil znepokojení a požádal o tlumočení tohoto stanoviska do Moskvy. Informoval rovněž kancelář českého prezidenta Miloše Zemana.

Prezidentův mluvčí Ovčáček sdělil, že Zeman se bude situaci podrobněji věnovat po návratu z návštěvy Terezína. Hlava státu podle Ovčáčka nejdříve potřebuje získat podrobnější informace.

Hamáček označil ruský postup za vysoce nestandardní a prohlásil, že si nepamatuje, že by v minulosti někdo zpochybňoval možnost speciálu české armády přepravovat české občany.

Česká delegace, ve které jsou vedle místopředsedy dolní parlamentní komory také zástupci ministerstva obrany a Československé obce legionářské, chce odhalit památníky v Uljanovsku a Syzrani.

Rusko na veletrhu lákalo český byznys k návratu