Ruští turisté kvůli propadu rublu ztrácejí zájem o Česko

Letiště Karlovy Vary

Letiště Karlovy Vary Zdroj: Daniel Svoboda, Mlada fronta

Ruští turisté ztrácejí zájem o Česko, důvodem je hlavně propad kurzu rublu. Rezervace u některých cestovních kanceláří zaměřených na příjezdovou turistiku se meziročně snížily o osm až 22 procent. Tvrdí to zástupci Asociace cestovních kanceláří (ACK) s tím, že situaci podle nich ještě zhoršují vyjádření některých českých politiků na adresu Ruska.

„Základní problém je devalvace rublu. Jestli klesne kurz rublu o 20 procent, začínají naše touroperátory a hotely tlačit do snižování cen. Druhý problém, který cítíme, je počáteční přístup některých představitelů Česka ve vyjadřování k Rusku,“ uvedl předseda asociace Viliam Sivek.

Ruský trh je podle Sivka na podobná vyjádření citlivý. Podle asociace ruská média píší o tom, jak se k nim Evropa chová, a zveličují situaci. Problémy příjezdovému cestovnímu ruchu prý způsobily některá vyjádření tuzemských politiků. „Když se podíváte na výroky ministra zahraniční v počátku (ukrajinské) krize, tak byly velmi agresivní a byly takové, že když je ruské noviny otiskly, tak ta reakce byla pro nás velmi negativní,“ uvedl mluvčí asociace Jan Papež.

Cestovní kanceláře se tak přidaly k názorovému proudu, který ve vztahu k Rusku prosazuje především ekonomické zájmy Česka a vyzývá politiky ke „střízlivému“ postoji k současné krizi. Před příliš tvrdým postojem už varovaly například Asociace exportérů a Hospodářská komora, podle kterých by případné sankce vůči Rusku mohly v Česku ohrozit až 50 tisíc pracovních míst a čeké investice v Rusku v hodnotě až 200 miliard.

Zkrachují karlovarské hotely?

Sivek také varoval před možným zpřísněním vízové politiky vůči Rusku v rámci zvažovaných sankcí. „Pakliže bychom měli zpřísnit vízovou politiku, tak se obávám, že řada incomingových kanceláří a hotelů by mohla zavřít,“ dodal. Evropské země jsou odkázány na turismus z Ruska. Rusů loni vyjelo do Evropy 19 milionů. Například ve Španělsku tvoří 32 procent turistů.

„S ohledem na slabý rubl nyní registrujeme snížení poptávky v Karlových Varech a zvýšení poptávky po cenově dostupnějším ubytování v Praze,“ dodal ředitel incomingové agentury EuroAgentur Hotels & Travel Josef Bára.

Snížení zájmu ruské klientely už zaznamenaly některé karlovarské hotely. Některým klesly objednávky až o 20 procent. Klienti z Ruska a rusky mluvících zemí jsou ale podle provozovatelů lázeňských hotelů stabilní a do Karlových Varů se často opakovaně vrací.

Vývoj kurzu rublu ke koruně za poslední dva roky:Kurz CZK/RUBKurz CZK/RUB | holusa@mf.cz

Na cestujících z Ruska je závislé i karlovarské letiště. Podle obchodního manažera Radka Zábranského se ale ještě pokles zájmu na počtu cestujících neprojevil. „Je to také tím, že ruští klienti mají většinou objednané zájezdy měsíce dopředu. Pokud se tedy nějaký pokles projeví, bude to až za několik měsíců,“ řekl dnes.

Příjezdovou turistiku z Ruska chce podpořit ministerstvo pro místní rozvoj marketingovou kampaní. Jen televizní spoty ve čtyřech zemích včetně Ruska, vyjdou na 42 milionů korun, 36 milionů z toho pokryjí fondy EU.

Do Česka přijelo loni rekordních 7,3 milionu zahraničních turistů, z toho bylo 759 tisíc Rusů. Ti patří mezi zahraniční návštěvníky, kteří v ČR nejvíc utrácí. Podle asociace v Česku turisté z Ruska stráví v průměru pět dní a jejich denní útrata dosahuje zhruba čtyři tisíce korun. Historicky nejvyšší byly loni i příjmy ze zahraničního cestovního ruchu, připsaly mírný růst o 0,1 procenta na 138 miliard korun.