Šašek provokuje: Když na šmejdy, tak na všechny

Šašek provokuje

Šašek provokuje Zdroj: Profimedia.cz

Šašek má poměrně dlouho problém s termínem šmejdi, který se obecně vžil pro prodejce nekvalitního zboží důchodcům za nehorázné sumy. Jako u většiny podobných nálepek se spolu se zažitím termínu přestalo mluvit o jeho podstatě. Na tu se mezitím nabaluje další balast a základ problému se zcela vytrácí – například skutečnost, že kupující není nesvéprávný a nákup zbytečné UV lampy za desítky tisíc korun je jeho svobodné rozhodnutí a v důsledku také jeho chyba.

Přesto budiž. Šmejdi jsou už příliš etablovaný termín, takže je třeba jej přijmout jako fakt. Pak ale buďme důslední a začněme jej používat pro všechny, kteří si to zaslouží. Hrnce a lampy tvoří jen vrchol šmejdské pyramidy, která nemohoucí důchodce pumpuje o peníze způsobem jinde nevídaným. Dalším skvělým vynálezem jsou „sběratelské“ mince.

Těch mají předci spousty a neváhají věřit tomu, že se jejich bohatství neustále rozrůstá. Pravda o ekonomice takového investičního nástroje samozřejmě zůstane důchodci utajena, takže tu máme šmejdské chování par excelence. Navíc na rozdíl od předražených hrnců tady zatajení informace může být posouzeno jako pokus o podvod.

Ale čert vezmi mince, ty mají alespoň nějaký základ a snad i skutečnou hodnotu, byť patrně nižší než UV lampy. To vůbec nejhorší šmejdské chování ze všech předvádí jistá hudební televize cílící na osamělé důchodce.

Cynický hyenismus majitelů se projevuje hlavně v prodeji cédéček s produkcí interpretů vystupujících na obrazovce. Hodnota tohoto zboží je čistá nula plus zhruba tři koruny za prázdný nosič. Tedy asi tři koruny. Přesto stanice neváhá nosiče prodávat za 450 i 600 korun. Jestli toto není šmejdské chování, pak je třeba se skutečně vrátit do střev termínu a řádně jej předefinovat. A pro všechny, kteří chtějí argumentovat, že je to způsob prodeje, podívejte se na ty agresivní praktiky přímo na obrazovce. A co se skrývá za všemi těmi velkými estrádami, to snad ani nedomýšlejme.

…někdo ty nepříjemné věci říkat musí