Šéf ČSSD Sobotka připouští koalice s komunisty

Bohuslav Sobotka

Bohuslav Sobotka Zdroj: CTK

Krajské a senátní volby 2012
Krajské a senátní volby 2012
Krajské a senátní volby 2012
Krajské a senátní volby 2012
Krajské a senátní volby 2012
10
Fotogalerie
Předseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka je optimistický a věří, že se ČSSD podaří uhájit kraje v oranžových barvách, řekl to po svém příchodu na volební štáb strany v Lidovém domě. Šéf sociálních demokratů zároveň znovu nepřímo připustil společnou krajskou vládu s komunisty.

„Platí, že sociální demokracie je připravena spolupracovat s těmi politickými stranami, které mají podobný program a společně s námi se budou snažit zabránit privatizaci veřejného sektoru na úrovni krajů. To znamená zabránit privatizaci nemocnic a sociálních služeb,“ uvedl šéf ČSSD.

Sobotka se domnívá, že vyjednávání o jednotlivých krajských koalicích začnou v okamžiku, kdy bude jasný počet mandátů pro jednotlivé strany: „My počítáme s tím, že ta první jednání začnou již dnes večer, popřípadě během neděle.“

Komunisty první výsledky těší

Po zveřejnění prvních průběžných volebních výsledků zavládla ve štábu KSČM velmi dobrá nálada, na televizní obrazovce se totiž ukázalo hned několik krajů, kde komunisté vedli.

Místopředseda strany Pavel Kováčik k tomu řekl, že strana je připravena jednat o koalicích, a to včetně těch skrytých. To jsou koalice, kde komunisté podpoří stranu s lepším výsledkem tichou podporou, ale oficiálně se o koalici hovořit nebude. „Někteří říkají stop takovým koalicím, já si to ale nemyslím. Kompetentní vyjednavači mají otevřené všechny možnosti,“ dodal Kováčik.

Drobil: Budeme chtít zabránit rudooranžovým koalicím

Manažer volební kampaně ODS Pavel Drobil bude považovat za úspěch, když strana zabrání koalicím ČSSD a KSČM na krajské úrovni. „Zabránění rudooranžovým koalicím – tam, kde to bude možné. To bude skutečným úspěchem,“ uvedl Drobil, který má podle svých slov větší ambice než místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová (ODS). Ta dříve novinářům sdělila, že úspěchem by byla výhra v jednom ze 13 krajů.

„Snažili jsem se v závěru voliče povzbudit, aby vystavili svůj účet krajským vládám, které vládly v jejich regionech,“ říká místopředseda strany.

Křesťanští demokraté se chtějí vrátit zpátky do vysoké politiky

Strana KDU-ČSL by v krajských volbách ráda získala alespoň padesát křesel. Své ambice mají lidovci, i co se týče voleb do Senátu, kde by podle místopředsedy strany Jana Bartoška rádi získali nejméně čtyři křesla.

„Jako úspěch bychom považovali, kdybychom dokázali obhájit padesát až šestapadesát křesel na krajích a čtyři či více senátních mandátů,“ přiblížil svou ideu místopředseda Bartošek, který by si přál, aby se strana opět „vrátila do hry“.

Do Senátu kandiduje za stranu celkem 23 lidí. Největšími favority jsou podle Bartoška například Daniel Rychnovský, Ivan Gabal nebo i Jiří Čunek.

Kalousek: Účast je špatným vysvědčením politikům i žurnalistům

Nízká volební účast je špatné vysvědčení, které bylo vystaveno všem politikům a všem žurnalistům, neboť bída české politiky kráčí ruku v ruce s bídou české žurnalistiky. Na volebním štábu TOP 09 to řekl místopředseda strany Miroslav Kalousek (TOP 09).

Fakt, že k volbám nedorazilo velké množství voličů, nahrává podle Kalouska stranám s tvrdým voličským jádrem. „Samozřejmě to bude znamenat výhodu pro strany s tvrdým voličským jádrem a disciplinovanými voliči, což jsou především komunisté a ODS,“ řekl ministr.

Ten však doufá, že se i tak jeho strana neztratí. „Já jsem k tomu vyjádřil jisté doufání, že TOP 09, přestože je teprve batole, jsou jí tři roky, tak že už nějaké tvrdé voličské jádro má také,“ dodal.