Šéf Zemanovy ochranky ve funkci končí, nechá se přeložit jinam

Petr Dongres

Petr Dongres Zdroj: ctk

Ředitel Útvaru pro ochranu prezidenta Petr Dongres skončí ve funkci. O přeložení k jinému útvaru policie požádal, protože po incidentu, při kterém aktivisté vyvěsili nad Pražským hradem rudé trenýrky, necítí důvěru prezidenta Miloše Zemana. Odpovědnost za incident ale odmítá. Ve funkci bude do 30. září, poté útvar dočasně povede Vladimír Mach. Zeman požadoval Dongresovo odvolání.

Policejní prezident Tomáš Tuhý konstatoval, že z předběžných výsledků šetření incidentu, s nimiž se už seznámil, byla reakce policie na sobotní incident v pořádku. Detailní kontrola postupu ještě pokračuje. Pokud by měl následovat kázeňský postih, tak až na základě individuálního posouzení postupu zasahujících.

„Žádné rozhodnutí nepadlo, jak ke vztahu k nějakému propuštění, případně odvolání z funkce,“ uvedl také Tuhý na adresu Dongrese. Zároveň ale konstatoval, že Dongres cítí ztrátu důvěry prezidenta. Za těchto podmínek nechce dále ve funkci působit, a Tuhý proto přijal jeho žádost na převelení do jiné struktury policie.

Hrad: Ztohoven zneuctili státní symboly

„Žádný ředitel ochranné služby nemůže svou funkci vykonávat bez důvěry chráněné osoby, a proto dávám svou funkci k dispozici,“ nechal se slyšet Dongres. Na jeho místo dočasně nastoupí Mach, který už u útvaru působí. Následně se uskuteční výběrové řízení na obsazení místa šéfa prezidentovy ochranky.

Skupina Ztohoven v sobotu červené trenýrky na Pražský hrad vyvěsila, aby nad ním, jak uvedla, „zavlála standarta muže, který se nestydí vůbec za nic“. Podle Hradu tak skupina zneuctila státní symboly.

Dongres stanul v čele ochranky na podzim 2012 po incidentu v Chrastavě na Liberecku, kde na Zemanova předchůdce Václava Klause vystřelil z bezprostřední blízkosti z airsoftové pistole šestadvacetiletý muž. Tehdy z funkce odstoupil šéf ochranky Jiří Sklenka. Dongres ho nahradil z pozice vedoucího odboru ochrany hlavy státu.

Trenky, spása pro prezidenta