Šéfem České televize chce být osm zájemců. Favoritem je dosavadní ředitel Petr Dvořák

Generální ředitel České televize Petr Dvořák v pořadu Hráči

Generální ředitel České televize Petr Dvořák v pořadu Hráči Zdroj: Blesk:Tonda Tran

O post generálního ředitele České televize se uchází osm kandidátů. Současného ředitele Petra Dvořáka, který veřejnoprávnímu médiu šéfuje od roku 2011, vyzve třeba Jan Souček, Martin Konrád nebo Jan František Potužník. Jasno o novém řediteli bude po zasedání rady 7. června.

Rada České televize zveřejnila seznam kandidátů, kteří se budou ucházet o post generálního ředitele. Do výběrového řízení se přihlásil i stávající ředitel Petr Dvořák, kterému v září skončí druhé šestileté volební období a je favoritem.

Doplňuje jej dalších sedm jmen, mezi nimi ředitel televizního studia Brno Jan Souček, bývalý šéf televize Prima Martin Konrád, kreativní producent České televize Jan Štern nebo bývalý zpravodaj České televize v Bruselu Jan František Potužník. Dalšími kandidáty jsou Pavel Hřídel, Ondřej Vrbík a Ondřej Cón.

Mluvilo se i o současném moderátorovi hlavní zpravodajské relace ČT Jakubovi Železném. Ten už však dříve řekl, že bude kandidovat jenom v případě, pokud by se současný ředitel Dvořák rozhodl znovu se o post neucházet. „Pokud bude kandidovat generální ředitel Petr Dvořák, kandidovat nebudu. Pokud nebude kandidovat Petr Dvořák, kandidovat budu,“ řekl Železný pro Seznam Zprávy.

Hráči: Generální ředitel ČT Dvořák o další kandidatuře, poplatcích za TV i o Železném a Fridrichové

Video placeholde
Hráči: Generální ředitel ČT Dvořák o další kandidatuře, platcích za TV i Železném a Fridrichové • Blesk Zprávy

Hovořilo se také o Kamilu Čermákovi, bývalém šéfovi mediálního domu Economia, který je dnes ředitelem firmy ČEZ ESCO. Ani on ale nakonec na místo generálního ředitele České televize nekandiduje.

Pětici kandidátů museli členové Rady České televize kvůli nesplnění podmínek výběrového řízení vyřadit. Jde o Alenu Dlabačovou, Antonína Dopitu, Janu Hochmannovou, Jiřího Roupu a Pavla Zítka. 

Část kandidátů nyní postoupí do dalšího kola výběrového řízení a bude pozvána na veřejné zasedání rady 7. června, kde budou prezentovat svůj projekt. Rada České televize poté v tajném hlasování rozhodne o celkovém vítězi výběrového řízení.

Podmínkou k účasti ve výběrovém řízení je mimo jiné vypracování koncepce rozvoje a fungování České televize v rozsahu pěti až deseti stran. Nutné je třeba i negativní lustrační osvědčení.