Senátní ústavně-právní výbor zamítl kontroverzní snížení valorizace důchodů

Mimořádná schůze Sněmovny k návrhu na omezení mimořádné červnové valorizace důchodů

Mimořádná schůze Sněmovny k návrhu na omezení mimořádné červnové valorizace důchodů Zdroj: ČTK / Krumphanzl Michal

Senátní ústavně-právní výbor v úterý odmítl nižší valorizaci červnových důchodů. Jako jeden z hlavních důvodů uvedl zejména sporné schválení vládní důchodové novely ve Sněmovně ve stavu legislativní nouze. Výbor doporučil zamítnutí novely nejtěsnější většinou. Hlasovali pro něj i senátoři z vládních stran. Pro schválení byl jeho předseda Tomáš Goláň (ODS). Horní parlamentní komora o novele rozhodne ve středu.

Zamítnutí prosadil ve výboru jeho místopředseda Michael Canov (SLK), podpořily ho Hana Kordová Marvanová a Jitka Chalánková z klubu ODS a TOP 09 a Daniela Kovářová (nezávislá). Zbývající dva přítomní členové výboru se hlasování zdrželi.

Podle Canova bylo prosazení novely ve Sněmovně protiústavní, neboť podmínky stavu legislativní nouze nebyly naplněny. „Novela navíc nepřípustně mění zpětně míru navýšení penzí, neboť podmínky pro řádnou valorizaci byly splněny už na konci ledna,“ uvedl Canov.

Novela počítá s tím, že průměrný měsíční důchod vzroste o 760 korun místo předpokládaných 1770 korun. Úpravou červnové valorizace stát letos vydá na penze podle důvodové zprávy 15 miliard korun navíc. Pokud by platila běžná pravidla, výdaje státního rozpočtu by vzrostly o 34,4 miliardy korun.

Vicepremiér Ivan Bartoš (Piráti) věří, že i přes výhrady senátních výborů horní komora Parlamentu spornou vládní novelu podpoří. „Samozřejmě probíhá (komunikace) jak skrze strany, tak skrze zodpovědné ministry,“ řekl.

Česká pošta zdražuje:

Video placeholde
Česká pošta zdraží SIPO i dopisy. Ceny služeb pro rok 2023 přehledně • Videohub

Schválení novely Poslaneckou sněmovnou ČR, k němuž došlo minulou sobotu, předcházela několikadenní tvrdá vyjednávání s opozicí. Šéf hnutí ANO Andrej Babiš i předseda SPD Tomio Okamura měli ve Sněmovně opakované několikahodinové projevy. Opoziční poslanci nakonec neprosadili tři stovky pozměňovacích návrhů na zvýšení valorizace. 

Nastupující prezident Petr Pavel, jenž dostane novelu k podpisu, by měl oznámit své stanovisko v pátek. Opozice se plánuje obrátit na Ústavní soud. „Hnutí SPD osloví opoziční ANO ke společné přípravě ústavní stížnosti na návrh na sníženou červnovou valorizaci důchodů,“ prohlásil v úterý Okamura.