Senátní volby. ČSSD chce udržet nejsilnější klub

Senát

Senát Zdroj: mediafax

Senátní volby – noční můra i zdroj nadějí především pro sociální demokracii. Bude v nich obhajovat nejvíce mandátů, a to třiadvacet.

Volební urny se objeví v sedmadvaceti obvodech – jde o nástupce senátorů zvolených v říjnu 2008 – a vedle ČSSD bude ODS hájit jen tři a komunisté jeden mandát. Tento podzim se hraje o to, zda levice udrží v horní komoře parlamentu většinu. A v důsledku pak vedení socialistů posty, které bude obhajovat na volebním sjezdu ČSSD v březnu příštího roku.

Po rozpačitém vítězství v parlamentních i evropských volbách by debakl ve volbách senátních mohl být pro vedoucí hlavy strany osudný. Zvláště pak, jestli ČSSD nevalných výsledků docílí ve volbách komunálních. Předseda socialistů Bohuslav Sobotka se ale nedomnívá, že by podzimní senátní volby měly být pro stranu strašákem: „Myslím, že se nemusíme obávat, ČSSD chce mít i po volbách nejsilnější senátní klub. Připomínám, že v minulém období senátoři ČSSD sehráli velmi pozitivní roli, zejména při blokování nespravedlivých kroků Nečasovy a Kalouskovy vlády.“

Že klání o posty senátorů bude na mnoha místech urputný boj, dosvědčuje třeba pohled na kandidátky ve Zlínském kraji. Senátorské křeslo tam budou obhajovat hned dvě sociálnědemokratické ženy. Alena Gajdůšková, místopředsedkyně ČSSD a také horní komory parlamentu, a Hana Doupovcová.

Nejsledovanější duelNejsledovanější duel | CTK, Profimedia, E15

Gajdůšková je senátorkou za volební obvod číslo 78, který zahrnuje jižní část okresu Vsetín a severní část okresu Zlín, už dvanáct let, o zvolení se pokusí potřetí za sebou. Do boje se s ní pustí jedenáct konkurentů, a ve většině případů jsou to známá lokální jména. Jedněmi z jejích nejvážnějších soupeřů budou krajský radní František Čuba (Strana práv občanů) a Aleš Dufek, náměstek primátora a předseda Hnutí Zlín. Kandiduje v koalici s lidovci. Vládní hnutí ANO 2011 nasadilo advokátku Aloisii Jurkovičovou. Na známé jméno, sjezdařku a bronzovou olympijskou medailistku ze Sarajeva 1984 Olgu Křížovou, vsadila politická strana Republika. „Voliči rozhodnou, kdo má dostatek energie, zkušeností, vlivu i pokory vůči nim, aby nejlépe dokázal hájit jejich zájmy a prosazovat náš region,“ říká ke své kandidatuře Gajdůšková.

Doupovcová bude hájit senátorské křeslo v obvodu Uherské Hradiště, kam spadá i východní část Hodonínska, a bude mít ještě o jednoho konkurenta víc než Gajdůšková. Utká se například s ředitelem uherskohradišťského gymČSSD názia Zdeňkem Botkem, kterého posílá do klání hnutí ANO, lidoveckým místostarostou Ostrožské Nové Vsi Pavlem Botkem či občanským demokratem, starostou Vlčnova Janem Pijáčkem. Před šesti lety voliči na Uherskohradišťsku vybírali ze sedmi kandidátů a Doupovcová ve druhém kole těsně porazila tehdejšího senátora Josefa Vaculíka a narušila tak hegemonii lidovců v jejich tradičním obvodě. Bývalá místostarostka Uherského Hradiště se v roce 2008 stala senátorkou poprvé, v minulosti mimo jiné dělala asistentku expředsedovi poslanecké sněmovny Miloslavu Vlčkovi.

Glosa: Prohra ještě před volbami