Senátní volby: Wagnerová je vážná soupeřka, tvrdí ostatní kandidáti

Eliška Wagnerová

Eliška Wagnerová Zdroj: ctk

Bývalá místopředsedkyně Ústavního soudu Eliška Wagnerová může podle některých politiků i odborníků výrazně promluvit do výsledku senátních voleb v Brně. Dnes oznámila svůj zájem kandidovat za Stranu zelených.

Například rektor Vysokého učení technického v Brně Karel Rais, jenž kandiduje za TOP 09, považuje Wagnerovou za vážného soupeře. „Je mediálně známá, v tomto má možná před námi náskok,“ řekl Rais. Předsedkyně jihomoravských odborů Stanislava Slavíková, která kandiduje za ČSSD, také poukázala na mediální známost Wagnerové. „Je to zkušená ústavní soudkyně, což má svou váhu,“ uvedla Slavíková. „Elišky Wagnerové i toho, co má za sebou, si vážím. Je to jistě vážný soupeř,“ řekl kandidát lidovců Daniel Rychnovský, lékař a bývalý náměstek primátora. Rais, Slavíková i Rychnovský ovšem zdůraznili, že nelze podceňovat žádného ze soupeřů a že nelze předjímat, jak se rozhodnu voliči.

Bývalou místopředsedkyni Ústavního soudu označil za silného soupeře také primátor a předseda brněnské ČSSD Roman Onderka. „Samozřejmě bych si přál, aby zvítězila kandidátka za ČSSD, ale zároveň musím přiznat, že dle ohlášených nominantů budou letošní senátní volby v Brně opravdu velmi těžké,“ uvedl primátor a předseda brněnské ČSSD Roman Onderka.

Podle politologa Pavla Pečínky patří Wagnerová mezi již známými kandidáty do té „silnější poloviny“. Může oslovit otevřenou skupinu liberálně zaměřených voličů, u kterých v jiném z brněnských obvodů v minulosti zabodoval třeba nestraník Jiří Zlatuška. Jako favorita však prý Wagnerovou hodnotit nelze.

Zelení se s Wagnerovou podle Pečínky vracejí ke své dřívější praxi - nominování nestranických osobností, s nimiž se shodují na některých tématech, avšak nejde o zelené politiky v pravém slova smyslu. Pečínka to považuje za důsledek nedostatku vlastních silných kandidátů. „Je to tradice, která se v minulosti neosvědčila, ale teď se k ní asi strana vrací,“ uvedl Pečínka.