Série tří protiromských demonstrací skončila. Nejhůře bylo ve Varnsdorfu

Demonstrace ve Varnsdorfu

Demonstrace ve Varnsdorfu

Pochod DSSS v Novém Boru
Projev Tomáše Vandase
Obyvatelé Nového Boru přihlížejí demonstraci
Demonstranti ve Varnsdorfu
Demonstrace v Novém Boru
7
Fotogalerie
Série tří odpoledních demonstrací pravicových extrémistů skončila. V Novém Boru a v Rumburku se protestů účastnilo zhruba 300 lidí a policie během nich nezaznamenala větší konflikty. Ve Varnsdorfu se však odpoledne vydalo na neohlášený pochod městem přes 1000 pravicových extremistů a místních obyvatel. Zasáhnout museli těžkooděnci s vodními děli. Dav házel na policii kamení a lahve, policisté do něj najížděli na koních a používali dělbuchy.

Děčínský Rumburk byl dějištěm poslední ze série tří protiromských demonstrací organizovaných v severních Čechách Dělnickou stranou sociální spravedlnosti (DSSS). Stejně jako předtím v dalších dvou městech, pronesl projev předseda DSSS Tomáš Vandas.

Vyrušila ho pouze malá skupina odpůrců, kterou však policie od shromáždění oddělila. Na sídliště v Rumburku dorazili také aktivisté svolaní iniciativou „Nenávist není řešení“, kteří diskutovali s Romy. Mluvčí policejního prezidia Jan Melša pak České televizi (ČT) řekl, že skupinku pravicových radikálů, která směřovala k romským obydlím, se podařilo policii bez problémů zastavit.

Ve Varnsdorfu byla situace nejvyhrocenější, zasahovali těžkooděnci

Ve Varnsdorfu se odpoledne na neohlášený pochod městem vydala zhruba tisícovka demonstrantů podporovaná místními obyvateli. Mířili k romským ubytovnám. Cestu jim ale zkřížili těžkooděnci a zasáhli proti nim vodním dělem. Dav házel na policii kamení a lahve, policisté do něj najížděli na koních a používali dělbuchy.

Demonstranti ve VarnsdorfuDemonstranti ve VarnsdorfuDemonstranti ve Varnsdorfu

Těžkooděnci zastavili průvod na mostě několik desítek metrů před romskými ubytovnami. Policisté na koních většinu lidí vytlačili, dav se začal štěpit. Policie také již zadržela některé účastníky pochodu. Zároveň lidi vyzvala, aby se rozešli, jinak proti nim použije donucovací prostředky. Ve Varnsdorfu je zhruba 600 policistů.

Podle zpráv iniciativy „Nenávist není řešení“ na Twitteru je v pochodu i tvrdé jádro neonacistů. Podle České televize (ČT) však v úplném čele davu stojí místní obyvatele. Iniciativa již dříve také uvedla, že v romských ubytovnách panuje strach.

Demonstrace v Novém Boru se obešla bez větších incidentů

Oproti Varnsdorfu se demonstrace pořádaná Dělnickou stranou sociální spravedlnosti (DSSS) o pár hodin dříve v Novém Boru na Českolipsku se obešla bez větších incidentů.

Projev Tomáše VandaseProjev Tomáše Vandase|Anna VackovaProjev Tomáše Vandase

V jednu hodinu odpoledne se na vlakovém nádraží v Novém Boru shromáždily asi dvě stovky příznivců DSSS. Na rozdíl od včerejší demonstrace ve Varnsdorfu, kde mezi účastníky pochodu byli učitelé, důchodci či rodiny s dětmi, dnes jde na první pohled o jiný pochod. Většina těch, co přijeli vlakem nebo pronajatým autobusem z různých končin republiky, má na sobě těžké boty, černé oblečení a vyholenou hlavu. Někteří mají přes ruku pásky s ozubeným kolem a nápisem „občanská hlídka“. Přišlo ale i mnoho zvědavců. Také novinářů je tu výrazně více než včera, zhruba 50. Přijela média z Německa, ale i francouzský dokumentarista. Situaci monitoruje i šest německých policistů, ale podle nich se žádní němečtí občané pochodu nezúčastní.

Atmosféra je dnes výrazně jiná: včera pochodovali a spontánně skandovali „obyčejní lidé“ a ve vzduchu viselo obrovské napětí, dnes jde o radikály, navíc v mnohem menším počtu.

Pochod DSSS v Novém BoruPochod DSSS v Novém Boru|Anna VackovaPochod demonstrantů v Novém Boru

Zatímco se pochod DSSS pomalu šikuje, v Severní ulici obývané Romy asi o půl kilometru dál probíhá něco jako protidemonstrace pořádaná iniciativou Nenávist není řešení. Motlitbu tu pronáší evangelický farář Mikuláš Vymětal.

V půl druhé oznamuje člen DSSS Kotáb účastníkům pochodu, aby skryli neonacistické symboly jako čísla 18 a 88 (číslice označují písmena v abecedě, iniciály Adolfa Hitlera a nacistický pozdrav), názvy plynárenských společností či „různých zvířátek, třeba kocoura Mikeše“. Zástup se směje a vydává se do města.

Obyvatelé Nového Boru přihlížejí demonstraciObyvatelé Nového Boru přihlížejí demonstraci|Anna VackovaObyvatelé Nového Boru přihlížejí demonstraci

„Stop černému rasismu,“ křičí asi dvě stovky pochodujících, nad jejich hlavami vlají bílé vlajky s ozubeným kolem – logem DSSS. Někteří nesou transparenty s nápisem „cikáni útočili“. Právě tady, v Novém Boru, totiž došlo k útokům mačetami několika Romů na místních obyvatel, který policie klasifikovala jako rasistický. Incident odstartoval vlnu nespokojenosti v celém výběžku na severu Čech.

Demonstrant z řad DSSSDemonstrant z řad DSSS|Anna VackovaDemonstrant z řad DSSS

„Nic než národ“, „Čechy Čechům“, „Cikáni do práce“, zní ulicemi Nového Boru, které lemují místní, pozorujíce pochod. V čele průchodu jdou policejní těžkooděnci, nad městem létá vrtulník. Na Náměstí Míru následují proslovy členů DSSS, předsedy Tomáš Vandase, místopředsedy Kotába a dalších. „Pojďte mezi nás, nebojte se nás, jsme lidi jako vy,“ vyzývá Vandas kolemstojící. V proslovu Vandas kritizuje „zkorumpovanou českou vládu, policii a média“, „všechny ty Kocáby, Džamily, Lišky a Šimáčky“. Celou situaci zpovzdálí sleduje i zmocněnkyně pro lidská práva Monika Šimůnková.

„Má pravdu a nebojí se vystoupit,“ říká po projevu Vandase jedna ze starších žen stojících na kraji náměstí a tleská.