Sezónní práce stlačily nezaměstnanost na 8,9 procenta

Úřad práce

Úřad práce Zdroj: Sedmicka

Míra nezaměstnanosti v březnu klesla na 8,9 procenta z únorových 9,2 procenta. Na úřadech práce se o práci ucházelo 525 180 lidí, což meziměsíčně o 16 605 méně. Naopak přibylo volných pracovních míst. Data dnes zveřejnilo ministerstvo práce a sociálních věcí. Hlavním důvodem poklesu nezaměstnanosti je podle analytiků zahájení sezónních prací.

„Míra nezaměstnanosti je sice nižší než v předchozích dvou letech, ale z historického hlediska se stále drží relativně vysoko. Pokračování sezónních prací může míru nezaměstnanosti stlačit v následujících měsících ještě o půl procentního bodu, bez oživení ekonomiky ale letos pod 8 procent nepůjde,“ domnívá se Pavel Sobíšek, hlavní ekonom UniCredit Bank. Aktivita firem na trhu práce podle něj zůstala nízká, příliš nepropouštěly, ale ani nevytvářely nová pracovní místa.

Ke konci března úřady práce evidovaly 39 906 volných míst, meziměsíčně jich přibylo o 3235 a meziročně o 5975.
K poklesu nezaměstnanosti došlo v 75 okresech. Nejvíce se snížila v okresech Chrudim, Domažlice, Klatovy a Prachatice. Lidí bez práce přibylo pouze v okresech Praha-západ a Praha-východ.

„Trh práce nám naznačuje, že ekonomika neprožívá až tak dramatické období, protože tlak firem na propouštění zatím není tak dramatický jako v minulé recesi. Na druhé straně ochotu nabírat nové zaměstnance brzdí nejasné vyhlídky evropské ekonomiky,“ říká analytik ČSOB Petr Dufek. Také on očekává další pokles nezaměstnanosti, ale závěr roku bude podle něj opět ve znamení růstu nezaměstnanosti. „Nemuselo jich však být víc než 9 procent,“ upřesňuje Dufek.

Podle Pavla Mertlíka z Raffeisenbank bude pro vývoj nezaměstnanosti v letošním roce rozhodující situace v průmyslu, který od počátku roku zatím vykazuje silný meziroční růst nových zakázek. „Zároveň se ale postupně zhoršuje situace v zemích z pohledu českého průmyslu odběratelských, včetně Německa. Výrazné zlepšování situace na trhu práce tak zatím není na obzoru,“ dodává Mertlík.