Šibenice na demonstraci nejsou podle úřadu přestupkem

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK

Muž, který loni v červenci přinesl na demonstraci proti migraci v Praze makety šibenic, nespáchal přestupek. Podle dnešního vydání deníku Právo o tom už na podzim rozhodl úřad městské části Praha 1. Jeho zaměstnanci došli k závěru, že nešlo o úmyslné narušení občanského soužití, ale o nedbalostní jednání.

Úřad podle Práva zastává názor, že přestupkem by bylo, kdyby demonstranti u sebe měli věci, jimiž lze někoho zranit. Nebo kdyby z chování účastníků akce vyplývalo, že předmět má sloužit k násilí či pohrůžce násilím.

Demonstrace proti imigraci, proti kvótám a za vystoupení z Evropské unie se 1. července 2015 na Václavském náměstí zúčastnilo asi 700 lidí. Po úvodních proslovech protestující zamířili k Úřadu vlády, protest skončil po třech hodinách kolem 20:00. Na Václavské náměstí dorazilo také zhruba 20 proimigračních aktivistů, oba tábory od sebe drželi těžkooděnci.

Po cestě k Úřadu vlády demonstranti vykřikovali hesla jako „Čechy Čechům“, „My jsme národ“ nebo „My jsme tady doma“. Účastníci, kteří varovali mimo jiné před „hordami nadržených černochů“, třímali mimo jiné makety šibenic s nápisem „Za vlastizradu“. Té se podle demonstrujících dopustili někteří čeští politici. Často mezi nimi zaznívalo zejména jméno premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD), který se minulý týden účastnil jednání Evropské rady o kvótách pro přijímání uprchlíků. „Sobotko táhni“, skandoval v jednu dobu dav.

Proslov měl v dolní části Václavského náměstí například Tomio Okamura z hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD), které akci svolalo, zpěvák Aleš Brichta nebo novinář Adam Bartoš. Vyzvali mimo jiné k uzavření hranic, vystoupení z EU nebo k demisi vlády.

Chovanec nesouhlasí s tím, že šibenice nebyly ani přestupkem
Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) nesouhlasí s tím, že by přítomnost šibenic na demonstracích měla být beztrestná. Na dotaz ČTK tak dnes reagoval na to, že podle závěru Úřadu městské části Praha 1 muž, který přišel s maketami šibenic na červencovou demonstraci proti migraci, nespáchal ani přestupek. Ministr uvedl, že pokud v rozhodnutí najde nedostatky, vnitro se odvolá. Nevyloučil ani přípravu legislativní změny.
„Chci se nejdříve seznámit s nálezem městské části. Pokud shledáme jakékoliv nedostatky, odvoláme se. Mně jako občanovi se však stále zdá podivné, že by v České republice bylo legální nosit šibenice kamkoliv. Musíme nejdříve zjistit, zda stávající právní pořádek opravdu toto umožňuje,“ sdělil Chovanec.