Signál v metru? Operátoři se přou s DPP o výši plateb za pokrytí

Metro (ilustrační foto)

Metro (ilustrační foto) Zdroj: E15

Mobilní operátoři se nemohou dohodnout s pražským dopravním podnikem (DPP) na podmínkách pokrytí tunelů mezi novými stanicemi metra na trase A. Jádrem sporu mají být poplatky za umístění vyzařovacích kabelů v tunelech.

Pokrytí tunelů mezi budovanými stanicemi mělo sloužit jako pilotní projekt pro budoucí pokrytí všech tunelů sítě metra. Operátoři to oznámili prostřednictvím Asociace provozovatelů mobilních sítí.

Dopravní podnik podle mluvčího Jiřího Štábla nabídl operátorům pro realizaci standardní podmínky pro umístění zařízení v prostorách metra, které nebyly z jejich strany operátorů akceptovány. „Předpokládáme, že budou probíhat další jednání mezi oběma stranami,“ uvedl.

Pozdější instalace bude dražší

„Pokud nyní jednání rychle nepokročí, nebudou tunely mezi stanicemi pokryty mobilním signálem současně s uvedením nových stanic metra do provozu. Dodatečná instalace by pak byla zbytečně technologicky složitější a také téměř dvakrát dražší. Z těchto důvodů by byla ohrožena její realizace,“ uvedla prezidentka asociace Michaela Renčínová.

Operátoři v současnosti pokrývají společně mobilním signálem GSM všech 56 stanic metra, ale nikoliv tunely. Do budoucna chtějí právě v tunelech nabízet hlavně rychlý mobilní internet. Jejich pokrytí by vyšlo na stovky milionů korun se spornou návratností. Zasíťování jediné stanice včetně tunelu vyjde zhruba na deset milionů korun.

Operátoři chtěli nové tunely v rámci pilotního projektu pokrýt do konce letošního roku, kdy je naplánované otevření nových stanic na trase A z Dejvické směrem k ruzyňskému letišti.