Skanska postaví novou část Vysočan. Ve hře je jméno Čtvrť Emila Kolbena

Skanska Reality postaví na dohled od stanice metra Kolbenova v Praze-Vysočanech kolem tisíce nových bytů.

Skanska Reality postaví na dohled od stanice metra Kolbenova v Praze-Vysočanech kolem tisíce nových bytů. Zdroj: CC BY-SA 3.0: ŠJů

Prodejcem parcel pobývalém strojírenském obru ČKD ve Vysočanech byla firma Codeco z impéria kontroverzního podnikatele Petra Speychala.
Generální ředitelka developerské společnosti Skanska Reality Naďa Ptáčková hodlá letos uskutečnit ještě další dvě až tři akvizice projektů.
Skanska Reality už letos koupila velký brownfield v Praze-Malešicích.
Další výstavbu chystá Skanska Reality na místě bývalých Michelských pekáren.
5
Fotogalerie

V těsné blízkosti stanice metra Kolbenova v Praze 9 vyroste na místě starých průmyslových budov nová část Vysočan se zhruba tisícovkou bytů. Developerská společnost Skanska Reality tam projekt koupila od firmy Codeco podnikatele Petra Speychala.

„Příležitost k akvizici lukrativních pozemků jsme si v této lokalitě nechtěli nechat ujít. Praha 9 má velký rozvojový potenciál,“ řekla deníku E15 Naďa Ptáčková, generální ředitelka Skanska Reality. Cenu nekomentovala.

Švédská Skanska je známá přísným etickým kodexem. Jednání o koupi majetku firmy Codeco kontroverzního byznysmena Speychala, podezřelého z daňových úniků, si proto pojistila. Mimo jiné tím, že peníze od Skansky skončí na transparentních účtech a budou zdaněné. Malou část vysočanských nemovitostí si Speychal nechal.

Developer pro bytový komplex navrhuje jméno Čtvrť Emila Kolbena. Tedy průmyslníka, který vytvořil základ okolní tovární zástavby. S výstavbou bytů platný stávající územní plán počítá. O konkrétní podobě rozhodne architektonická soutěž. Její výsledek mimo jiné určí, jestli projekt využije část původní průmyslové konstrukce nebo jestli půjdou staré budovy k zemi.

Část projektu přibližně o stovce bytů Skanska Reality získala i se stavebním povolením. Stavět tedy může začít hned. Developer počítá s tím, že na trh vrhne tuto část projektu ještě letos.  

„Tento rok bychom rádi oznámili ještě dvě až tři další akvizice,“ dodala šéfka Skanska Reality.

Pro rezidenční odnož koncernu Skanska je akvizice ve Vysočanech již druhým nákupem v krátké době. Firma nedávno získala velký brownfield v Malešicích. Další rozsáhlý projekt má v Michli. Tam se v lokalitě bývalých pekáren v současnosti snaží o změnu územního plánu. Cestu k projektu si tam umetá také pořádáním setkání s okolními obyvateli. Slouží k vysvětlení plánů developera, ale také ke změnám záměru na základě potřeb a preferencí místních.