Škárka rezignoval na funkce ve sněmovních výborech

Jaroslav Škárka

Jaroslav Škárka Zdroj: CTK/ Roman Vondrous

Poslanci dnes provedli některé změny ve výborech. Na členství rezignoval nezařazený poslanec Jaroslav Škárka, který byl nepravomocně odsouzen k nepodmíněnému trestu v souvislosti s korupční aférou ve Věcech veřejných. Zdůraznil ale, že si vinu nepřipouští.

Škárka odešel z rozpočtového, petičního a kontrolního výboru. Jeho slova o tom, že byl odsouzen neobjektivně a na objednávku a rozsudek vypadá, jako by ho psal Vít Bárta (VV), vyvolaly tvrdé reakce. Michal Babák (VV) označil Škárku za odsouzeného podvodníka, který nemá ve sněmovně co dělat. Ke složení mandátu ho vyzvala také komunistka Zuzka Bebarová-Rujbrová, podle níž pro poslance platí i etická pravidla.

Změny se odehrály i jinde. Bárta rezignoval na členství v organizačním výboru, nahradila ho šéfka klubu VV a jeho manželka Kateřina Klasnová. Z hospodářského výboru odešel Zbyněk Stanjura (ODS), který zamířil do volebního výboru, kde rezignoval Jan Vidím (ODS). V hospodářském výboru Stanjuru nahradil Jan Kubata (ODS), který odešel z branného výboru. Do tohoto výboru nastoupil Jan Pajer (ODS).

Škárka byl nepravomocně odsouzen ke třem letům vězení za to, že Bártu podvedl. Soud mu také na deset let zakázal vykonávat činnost poslance. Někteří právníci ale to této části verdiktu pochybují. Ústava prý zánik mandátu poslance takovým způsobem neumožňuje.

Bárta vyvázl jen s podmíněným trestem. Podle předsedy soudního senátu Jana Šotta soud přihlédl k polehčujícím okolnostem. Bárta se například k činu doznal a k poskytnutí úplatku jej měla přimět provokace. Škárka i Bárta se proti rozsudku odvolali.