Školy v přírodě jsou v ohrožení. Mají nedoplnitelné lékárničky

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Mlada fronta Lubos Wisniewski

V nadcházející sezóně škol v přírodě budou jejich pořadatelé řešit problém s lékárničkami. Musí totiž zajistit výbavu, která odpovídá příslušné vyhlášce. Jenže na seznamu je i nedostupný přípravek.

V lékárničce na dětské ozdravovací akci a škole v přírodě musí být mimo jiné oční voda na výplach očí. Jediná oční voda, která je přímo svým balením určená k výplachům, je na našem trhu Ophtal. Ten má ale od loňského října nahlášený výpadek. „Pořadatelé si musí nějak poradit, v lékárně jim doporučí vhodné řešení,“ říká Jana Tomicová ze středočeské hygienické stanice.

Tím může být roztok borové vody, vyráběný v lékárně. Ovšem ne jen jako kapičky, ale s takovým příslušenstvím, které umožní výplach. Sehnat se dá například speciální plastová vanička, jaká byla součástí balení Ophtalu. Centrální laboratoř z rodiny sítě Dr. Max očekává velký zájem a naskladnila jich tisíce.

Ophtal je také uváděný jako součást doporučeného obsahu firemní lékárničky. Každá firma je povinna mít lékárničku, konkrétní obsah ale není napevno legislativou stanoven.

S borovou vodou budou mít ale firmy a pořadatelé škol v přírodě větší starosti než s Ophtalem. Má kratší dobu expirace, budou tedy muset hlídat, aby jim neprošla.

Náhrady běžných léků, které mají výpadek v dodávkách, individuálně vyráběnými přípravky, jsou poslední dobou časté.