Šlechtová přitvrzuje vůči Metropolitnímu plánu Prahy. Z jeho přípravy odvolala klíčového člověka

Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová zatrhla účast v komisi pro dokončení Metropolitního plánu Prahy spoluautorovi stavebního zákona a přednímu odborníkovi na územní plánování Tomáši Sklenářovi.

Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová zatrhla účast v komisi pro dokončení Metropolitního plánu Prahy spoluautorovi stavebního zákona a přednímu odborníkovi na územní plánování Tomáši Sklenářovi. Zdroj: Glos Hynek / Euro

Na nový Metropolitní plán Prahy netrpělivě čekají developeři. (ilustrační foto)
Ředitel Institutu plánování a rozvoje Prahy Ondřej Boháč má magistrátu předložit návrh Metropolitního plánu na konci září.
Metropolitní plán má nově určovat pravidla pro veškerou výstavbu v hlavním městě. (ilustrační foto)
Předpokladem pro posunutí Metropolitního plánu do dalšího schvalovacího kolečka je jeho soulad se zákonem, říká náměstkyně primátorky Petra Kolínská (Zelení/Trojkoalice).
Metropolitní plán má umožnit například přeměnu starých logistických areálů na bytové čtvrtě. (ilustrační foto)
7
Fotogalerie

Na konci září má pražský magistrát dostat návrh Metropolitního plánu. Není však jisté, jestli ho nesmete ministerstvo pro místní rozvoj.

Studená válka ministryně pro místní rozvoj Karly Šlechtové (za ANO) a pražského magistrátu se znovu dostává do horké fáze. Šéfka MMR podle informací serveru E15.cz zatrhla účast v komisi pro dokončení Metropolitního plánu spoluautorovi stavebního zákona a přednímu odborníkovi na územní plánování Tomáši Sklenářovi. Metropolitní plán má nově určovat pravidla pro veškerou výstavbu v hlavním městě.

„Nemohu se nadále zúčastňovat jednání Komise pro dokončení Metropolitního plánu. Jsem ve smluvním vztahu se subjektem, který vyslovil zásadní nesouhlas s tím, abych v komisi nadále působil,“ uvedl poradce Šlechtové Sklenář v mailu členům komise, který má E15.cz k dispozici.

Ministerstvo zdůvodňuje Sklenářův odchod střetem zájmů. Podle některých názorů však souvisí krok Šlechtové s tím, že MMR nový územní plán metropole nenechá po jeho obdržení kvůli právním nesrovnalostem projít. To naznačuje i Sklenář. Zmiňuje loňský rozbor metropolitního plánu z dílny odborné pracovní skupiny.

„V závěrech expertní skupiny je jediná nepravda, a to že návrh Metropolitního plánu ve znění, které bylo tou dobou k dispozici, je v souladu s právními předpisy. Pokud nebudou odstraněny nedostatky, na které expertní skupina poukázala, je Metropolitní plán neprůchodný,“ napsal Sklenář v mailu členům komise, kterou aktuálně opouští. Podle náměstkyně primátorky Petry Kolínské (Zelení/Trojkoalice) je soulad s právem nezbytnou podmínkou pro posunutí návrhu do dalšího schvalovacího kola.

Představitelé odborné skupiny si ale stojí za svým. „Návrh je po právní stránce v základních rysech v pořádku, komise měla jen dílčí doporučení k další tvorbě. Zejména by bylo vhodné zpracovat podrobněji základní úroveň Metropolitního plánu tak, aby z ní byla zřejmá alespoň páteřní infrastruktura v území,“ reagoval šéf expertní komise František Korbel z advokátní kanceláře Havel, Holásek & Partners.

Na Metropolitním plánu v současnosti pracuje Institut plánování a rozvoje Prahy. Návrh odevzdá na konci září magistrátu. Ten poté řekne, zda dokument splňuje zákonem dané požadavky a je způsobilý k veřejnému projednání. MMR bude mít klíčové slovo ohledně legálnosti plánu. Úřad Karly Šlechtové už loni magistrátu zatápěl s Pražskými stavebními předpisy.