Šlechtová: Zákon o cestovním ruchu nebude

Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (na snímku z 15. května)

Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (na snímku z 15. května) Zdroj: ctk

Ministerstvo pro místní rozvoj již nepočítá se vznikem zákona o podpoře rozvoje cestovního ruchu. Na Žofínském fóru to řekla ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (ANO). Zákon měl zajistit provázanost národní a regionální politiky cestovního ruchu, jednotnou propagaci Česka či udržení pozitivních dopadů cestovního ruchu na národní hospodářství a regionální rozvoj. O vypracování zákona o cestovním ruchu se zmiňuje koaliční smlouva.

Obecně měl zákon sloužit jako nástroj pro implementaci Koncepce státní politiky cestovního ruchu. „Zákon o cestovním ruchu nebude. My jsme půl roku debatovali o jeho potřebnosti, o tom co by měl stát regulovat. Proč potřebujeme zákon o cestovním ruchu. Je to zákonná norma, která by s sebou nesla změnu kompetenčního zákona, změnu zákona o obcích a další změny. Z obcí by se zpátky musela vzít agenda cestovního ruchu zpátky na MMR,“ uvedla Šlechtová.

Nový zákon o podnikání v cestovním ruchu, který má především zvýšit ochranu klientů cestovních kanceláří v případě jejich úpadku, by mohl vstoupit v účinnost v lednu příštího roku. Proti návrhu zákona v minulosti protestovaly pojišťovny, kterým se nelíbilo ustanovení o jejich povinnosti plnit v případě krachu cestovní kanceláře i nad sjednaný limit pojistného plnění.

budeme doufat v jeho účinnost od prvního ledna 2016


„Po mnoha jednáních s Českou asociací pojišťoven a Asociací cestovních kanceláří jsem se již rozhodla, že tento zákon pustím do Sněmovny a budeme doufat v jeho účinnost od 1. ledna 2016,“ uvedla ministryně. Podle ní by měla norma přinést klientům v případě úpadku cestovní kanceláře 100procentní náhradu peněz.

MMR chce v případě státní agentury CzechTourism nově nastavit kritéria, na jejichž základě budou přidělovány dotace na podporu cestovního ruchu. „Zastavila jsem veškeré dotace, které byly dávány ze zvyku,“ řekla ministryně. Na příští rok chce Šlechtová požádat ministerstvo financí o 500 milionů korun určených pouze na dotace.